Genesis G80: Με φωτοβολταϊκό πάνελ και αυτονομία 500 χιλιομέτρων


Το ηλεκτρικό Genesis G80 βασίζεται στο συμβατική έκδοση του αυτοκινήτου, είναι τετρακίνητο με ισχύ 370 ίππων και αυτονομία 500 χλμ., ενώ φέρει φωτοβολταϊκό panel στην οροφή του 

  • 19/4/2021

Η Genesis είναι διατεθειμένη να μπει και επίσημα στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δημιουργώντας την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του G80. Το εν λόγω μοντέλο κληρονομεί σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά εκείνου με το συμβατικό κινητήρα, με τη διαφορά ότι έχει προστεθεί η ειδική υποδοχή για την παροχή ρεύματος στη μάσκα στο εμπρός μέρος.

Το τμήμα της Hyundai, που ασχολείται με τη πολυτελή σειρά των αυτοκινήτων Genesis, αναφέρει πως το G80 θα διαθέτει στον standard εξοπλισμό τετρακίνηση, η οποία θα εναλλάσσει την κίνηση στους πίσω ή και στους τέσσερις τροχούς αυτόματα.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει ένα ηλεκτρικό μοτέρ στο μπροστινό άξονα και ένα στον πίσω. Όταν οι συνθήκες κίνησης δεν απαιτούν έξτρα δύναμη, το μοτέρ εμπρός θα απενεργοποιείται, ώστε να βελτιώνεται η κατανάλωση.

Το τετρακίνητο και ηλεκτροκίνητο sedan αποδίδει συνολικά 370 ίππους και 700 Nm ροπής. Στην λειτουργία Sport, η διαδικασία επιτάχυνσης για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση θα πραγματοποιείται σε 4,9 δευτερόλεπτα. 

Όπως και τα συγγενικά Hyundai Ioniq 5 και Kia EV6, το G80 φέρει τη τεχνολογία Vehicle to Load (V2L), που δίνει τη δυνατότητα φόρτισης τόσο σε οικιακές παροχές ρεύματος (3,6 kW), όσο και σε ταχυφορτιστές 350 kW. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτούνται 22 λεπτά μόλις λεπτά για να φτάσει το ποσοστό των μπαταριών από το 10 στο 80%.

Όσο αφορά την αυτονομία του αυτοκινήτου, η Genesis υποστηρίζει πως το ηλεκτρικό G80 θα διανύει περισσότερα από 500 χιλιόμετρα (NEDC). Σε αυτό θα συμβάλλει θετικά και το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα βρίσκεται στην οροφή.

Άλλα δύο συστήματα που θα διαθέτει το νέο G80, είναι το Active Noise Control-Road και η ενεργητική ανάρτηση.

Το πρώτο μετρά και αναλύει τους θορύβους από την κύλιση και παράγει κύματα ήχου αντίθετων συχνοτήτων με σκοπό να τους εξαλείψει, ενώ το δεύτερο χρησιμοποιώντας μια κάμερα που σκανάρει το οδόστρωμα, δίνει εντολή στα αμορτισέρ για να αποσβέσουν ομαλότερα τις ενδεχόμενες ανωμαλίες.  

Το ηλεκτρικό G80 θα κάνει την εμφάνισή του στη διεθνή έκθεση της Σανγκάης. Μαζί του θα είναι το GV80 SUV, το συμβατικό G80, αλλά και το Genesis X coupe.