Για ποιο λόγο η Ferrari πετάει εκτός γκάμας την Portofino M


Το... ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και στη Ferrari έχουν αποφασίσει να αποσύρουν την Portofino M από τη γκάμα τους. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/3/2023

Η απόφαση είναι ειλημμένη. Η Ferrari ετοιμάζεται να αφαιρέσει από τη γκάμα της την Portofino M, αφού το βάρος πέφτει πλέον στον αντικαταστάτη της. Ο λόγος για τη Ferrari Roma Spider, της οποίας το κάλυμμα τράβηξαν οι Ιταλοί πριν από μερικές ημέρες.

Η Roma Spider θα αντικαταστήσει την Portofino M, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ferrari στο Road & Track την ημέρα της παρουσίασης. Θα βρίσκεται στο χαμηλότερο «σκαλί» της γκάμας της εταιρείας. Χρησιμοποιεί τον ίδιο twin turbo κινητήρα V8 και διάταξη 2 συν 2 στην καμπίνα, όμως ανταλλάσσει τον περίπλοκο μηχανισμό και τη βαριά κατασκευή της αναδιπλούμενης, σκληρής οροφής της Portofino M με μία πιο ελαφριά, υφασμάτινη οροφή.

Η Portofino M ήταν η εξέλιξη της Portofino, η οποία λανσαρίστηκε το 2017. Πριν από αυτήν, τη θέση της κατείχε η California T, κι ακόμα νωρίτερα, το 2008, η California. Η ονομασία 'T' προήλθε από το διπλό τούρμπο που προστέθηκε το 2014, για τη δημιουργία της California T, με την ισχύ του μοντέλου να εκτινάσσεται από τους 453 στους 552 ίππους. Η ισχύς αυξήθηκε ξανά το 2017 με την έλευση της Portofino, αυτή τη φορά στους 591 ίππους, και ξανά το 2020, με την Portofino M, στους 612

Η Roma Spider έχει μία σημαντική κι αρκετά απαιτητική πρόκληση μπροστά της, καθώς οι πρόγονοί της ήταν τόσο εμβληματικοί, όσο και πανίσχυροι, το καθένα για την εποχή του. Μπορεί να μην ήταν από τα πιο πασίγνωστα και διάσημα μοντέλα του Μαρανέλο, όμως είχαν σημαντική αξία για την εταιρεία.

Το νέο μοντέλο που έρχεται να πάρει τη θέση του στην εκλεκτή γκάμα της εταιρείας αποδίδει 620 ίππους, με την ίδια τη Ferrari να υποστηρίζει ότι το μοντέλο κάνει τα 0-100 km/h σε 3,4 sec, και τα 0-200 km/h σε 9,7 sec.

Συγκρίνοντας το παλιό με το νέο, η Portofino M κάνει τα 0-100 km/h επίσης σε 3,4 sec, όμως κερδίζει τη Roma Spider στο 200άρι για μόλις 0,4 sec. Η τελική ταχύτητα του νέου μοντέλου πάντως, ανέρχεται στα 320 km/h, σύμφωνα με τους Ιταλούς.