Γιατί η Γαλλία βάζει περιορισμούς στη γρήγορη μεταπώληση νέων ηλεκτρικών μοντέλων;


Η Γαλλία θα καταστήσει πιο δύσκολη την μεταπώληση νέων ηλεκτρικών μοντέλων που αγοράζονται με κυβερνητικά κίνητρα και το όφελος της κρατικής επιδότησης. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

  • 3/6/2022

Μέχρι την πρόσφατη αύξηση της τιμής των μοντέλων της, η Tesla διέθετε το Model 3 στη Γαλλία με τιμή εκκίνησης κάτι λιγότερο από 45.000 ευρώ, καθιστώντας το ικανό να λάβει το μέγιστο κρατικό μπόνους για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ύψους 6.000 ευρώ.

Τώρα όμως, η γαλλική κυβέρνηση θα θέσει νέους πιο αυστηρούς κανόνες που κάνουν πιο δύσκολη την «κερδοφόρα» μεταπώληση νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αγοράζονται με τα κρατικά κίνητρα. Αυτό γιατί υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις αγοραστών που αγόραζαν ένα Model 3 απλά με σκοπό το… κέρδος.

Ναι καλά διαβάσατε. Αυτό γιατί η Tesla είχε προσαρμόσει ανάλογα τις τιμές και τις προδιαγραφές των μοντέλων της για να πληροί τα γαλλικά όρια κινήτρων και να μπορούν να επωφελούνται της κρατικής επιδότησης. Σύμφωνα όμως με το γαλλικό περιοδικό L'Automobile, υπήρξαν περιπτώσεις Γάλλων αγοραστών που αγόραζαν τα Model 3 με την κρατική επιδότηση και αμέσως μετά πουλούσαν σχεδόν καινούργια Tesla σε άλλες χώρες, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες.

Τώρα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα θέσει η γαλλική κυβέρνηση, οι ιδιοκτήτες πρέπει να διατηρήσουν στην κατοχή τους το νέο τους EV για 12 μήνες αντί για έξι που ίσχυε πριν και πρέπει να διανύσουν τουλάχιστον 6.000 km. Εάν κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρηθεί, τότε η κρατική επιδότηση πρέπει να επιστραφεί στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το μπόνους αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Γαλλία είναι ένα από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Οι ιδιώτες αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 45.000 ευρώ και κάτω μπορούν να λάβουν έως 6.000 ευρώ (το κίνητρο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% της τιμής) και 1.000 ευρώ για αυτοκίνητα με κόστος από 45.000 έως 60.000 ευρώ. Τα ηλεκτρικά επαγγελματικά βαν λαμβάνουν κίνητρο 7.000 ευρώ.

Οι αγοραστές μπορούν επίσης να λάβουν ένα επιπλέον κρατικό μπόνους για την απόσυρση παλαιότερων μοντέλων ντίζελ και βενζίνης, εάν αγοράσουν ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο όχημα μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών ρύπων.