Γιατί η Lexus σταματά την παραγωγή του CT; (Video)


H Lexus ανακοίνωσε ότι από τον προσεχή Οκτώβριο θα σταματήσει την παραγωγή του CT, σχεδόν δώδεκα χρόνια από την παρουσίασή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 21/6/2022

Το CT είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus στην πολυτελή μικρομεσαία κατηγορία και εκείνο που εισήγαγε την υβριδική διάταξη κινητήρα σε αυτή. Παρουσιάστηκε επίσημα το 2010, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, με σκοπό να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά, αρχικά.

H ονομασία του (CT) προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Creative Touring» οι οποίες είναι προσδιοριστικές της υβριδικής τεχνολογίας του (η πρώτη) και του σχήματος του αμαξώματός του (η δεύτερη). 

Παρά τη αρχική ζέση από τα στελέχη της για το μοντέλο, η εμπορική πορεία του δεν ήταν αυτή που ανέμεναν. Για τον λόγο αυτό δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από μια επόμενη γενιά του αλλά παρέμεινε η πρώτη, με δύο σχεδιαστικές και εξοπλιστικές αναβαθμίσεις, το 2013 και το 2017 αντίστοιχα.

Το γεγονός των μειωμένων πωλήσεών του και η γενικότερη στροφή της ιαπωνικής εταιρείας αφενός προς τα crossover/SUV μοντέλα στις μικρότερες κατηγορίες οχημάτων και αφετέρου προς την ηλεκτροκίνηση, έκαναν τα στελέχη της Lexus να αποφασίσουν τη διακοπή της παραγωγής του CT. Όπως έγινε γνωστό, αυτό θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο καθώς το μοντέλο πούλησε λιγότερες από 400.000 μονάδες στα περίπου 12 χρόνια που υπάρχει στην αγορά.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει το UX το οποίο θα αναλάβει αποκλειστικά πλέον την αντιπροσώπευσή της στην κατηγορία αλλά δεν είναι αντικαταστάτης του CT. Ο κ. Σπύρος Φωτεινός, Διευθυντής της Lexus Ευρώπης και επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα της Toyota, δήλωσε σχετικά: «Το UX έχει επιτύχει ό,τι αναμέναμε από αυτό και τα καταφέρει ακόμα και εάν αποσύρουμε το CT από το ευρωπαϊκό πρόγραμμά μας. 

»Επικεντρωνόμαστε σε αυτά που χρειαζόμαστε για την επόμενη γενιά των μοντέλων μας στη μεσαία κατηγορία, όμως θέλουμε να αναπτύξουμε και τη μικρομεσαία κατηγορία οχημάτων. Επειδή έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για την Ευρώπη, πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη απάντηση. Το UX θα έχει τον ρόλο του “εισαγωγικού” μοντέλου για τη Lexus. Παρεμπιπτόντως, τα πάει καλά (σε πωλήσεις) επειδή έχει απήχηση σε ένα νεανικότερο κοινό το οποίο διαβιεί περισσότερο στις πόλεις απ’ ό,τι οι αγοραστές άλλων μοντέλων της εταιρείας».

Παρακάτω, μπορούμε να δούμε το επίσημο βίντεο της Lexus το οποίο είχε δώσει στη δημοσιότητα όταν παρουσίασε το CT.