Επίσημο: Το αμιγώς ηλεκτρικό Lexus RZ 450e!


Το νέο Lexus RZ 450e είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Lexus και αδελφάκι του Toyota bZ4X. Τεχνολογία Direct4 και αυτονομία έως 406 χιλιόμετρα.

  • 20/4/2022

Το Lexus RZ 450e είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Lexus που βάζει την πολυτελή ιαπωνική μάρκα στον στίβο των ηλεκτρικών μοντέλων. Βασίζεται στην νέα ηλεκτρική πλατφόρμα e-TNGA της Toyota και όπως είναι γνωστό ενσαρκώνει την premium παραλλαγή των αδελφών του Subaru Solterra και Toyota bZ4X.

Το αμιγώς ηλεκτρικό Lexus RZ 450e από πλευράς διαστάσεων έρχεται με μεταξόνιο 2,850 μέτρων και μήκος 4,805 μέτρων και είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το υβριδικό Lexus NX.

Σχεδιαστικά, το RZ 450e ακολουθεί την φόρμα των υπόλοιπων SUV της ιαπωνικής φίρμας και είναι αρκετά επιθετικό στην εμφάνιση του με έντονο σπορ χαρακτήρα και πιο «άγρια» όψη από το αδελφό Toyota bZ4X.

Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η κλειστή γωνιώδης μάσκα με τις έντονες ακμές και οι επιθετικές κάθετες εισαγωγές αέρα που βοηθούν στην ψύξη των φρένων. Οι αιχμηροί κεκλιμένοι προβολείς εκατέρωθεν ενσωματώνουν τα στενά φώτα ημέρας. Στο πίσω μέρος την παράσταση κλέβει η μεγάλη ενιαία LED γραμμή που ενώνει τα δύο φωτιστικά σώματα μεταξύ τους και χαρίζει μία εντυπωσιακή όσο και φουτουριστική εμφάνιση στο RZ 450e.

Το εσωτερικό είναι ένα μείγμα από πολυεπίπεδες επιφάνειες με εμφανή την κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ το highlight δεν είναι άλλο από το τιμόνι τύπου yoke που θυμίζει τα αντίστοιχα της Tesla.

Το σύστημα κίνησης του νέου RZ 450e με το σύστημα τετρακίνησης Direct4 αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, με ισχύ 150 kW εμπρός και 80 kW πίσω με συνδυαστική απόδοση 312 ίππων και 435 Nm ροπής. Παράλληλα, υπάρχει και μία δικίνητη έκδοση με ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Στην έκδοση Direct4 το RZ 450e εξοπλίζεται με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 72,8 kWh και η Lexus ανακοινώνει μέγιστη αυτονομία 367 χιλιομέτρων, ενώ στη δικίνητη έκδοση η μπαταρία είναι στις 71,4 kWh και η μέγιστη αυτονομία ανεβαίνει στα 406 χιλιόμετρα, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα.

Οι πρώτες παραδόσεις του νέου Lexus RZ 450e αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2022.