Οδηγούμε στη Βαρκελώνη το νέο Lexus UΧ (VIDEO)


Το νέο crossover της Ιαπωνικής εταιρείας βρίθει τεχνολογιών και εντυπωσιάζει με τη σχεδίασή του και τον premium χαρακτήρα στοχεύοντας σε ένα πολύ απαιτητικό κοινό.

  • AΠΟΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤ.: LEXUS
  • 28/2/2019

Η Lexus επανέρχεται με αξιώσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά, παρουσιάζοντας αυτοκίνητα τα οποία εναρμονίζονται πλήρως με τα σύγχρονα θέλω κυρίως σε ότι αφορά τις τεχνολογίες, τα υψηλά στάνταρς ασφαλείας, αλλά και τη φιλικότητα στο περιβάλλον, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου των 100.000 πωλήσεων το 2020!

Το UX είναι το νέο τζιποειδές που λανσάρουν οι Ιάπωνες και το οποίο ξεκαθαρίζει από την ονοματολογία του (Urban-X), ότι στοχεύει αυτοκίνητα όπως η Mercedes-Benz GLA, η BMW X1 και το Audi Q3, αλλά και στα παντός είδους Crossover που εκκολάπτονται στην premium κατηγορία (σ.σ. DS7 Crossback).

Αντιπαραθέτει ένα εντυπωσιακό σε σχεδίαση αμάξωμα, το οποίο και χαρακτηρίζει η ιδιαίτερη μάσκα που προσφέρει ένα ξεκάθαρο δείγμα της εταιρικής ταυτότητας. Σημείο αναφοράς στη σχεδίαση του αμαξώματος των 4,5 μέτρων (4.495x1.840x1.520 χλστ.) τα πίσω φωτιστικά σώματα, που αποτελούνται το καθένα από 120 μεμονωμένα LED!

Πιο συγκρατημένη θα λέγαμε είναι η σχεδίαση στο εσωτερικό, το οποίο χωρίς να είναι φουτουριστικό μπορεί να χαρακτηριστεί μοντέρνο. Ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό (ανάλογα με την έκδοση 7 ή 10,3 ίντσες) που έχει σχεδιαστεί να προσφέρει πληροφόρηση στον οδηγό χωρίς να αποσπασθεί η προσοχή του από το δρόμο. Ο πίνακας των οργάνων είναι ψηφιακός και προσφέρει επίσης πληρέστατη πληροφόρηση, ενώ καμία εξοικείωση δεν χρειάζεται ο οδηγός από την πληθώρα των διακοπτών. Συντριπτικό πλεονέκτημα για το εσωτερικό του UX η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής. Η Lexus παραδίδει μαθήματα για το πώς θα πρέπει να είναι ένα καλοφτιαγμένο αυτοκίνητο. Μαλακά υλικά στην αφή, κορυφαίο φινίρισμα και πλήρης απουσία εξωτερικών θορύβων, αυτό που με δύο λέξεις ονομάζεις "πολιτισμένο διάκοσμο", ενώ και η Ιαπωνική κουλτούρα είναι πανταχού παρούσα, με πολλά στοιχεία της παράδοσης της Ασιατικής χώρας, όπως η δερμάτινες επενδύσεις με τεχνική ραφής sashiko, που χρησιμοποιείται και στις στολές… τζούντο!

Στο νέο πλαίσιο της Lexus

Το UX εδράζεται στο νέο πλαίσιο GA-C της Lexus, που συνδυάζει τη στιβαρότητα, όπως και το χαμηλότερο κέντρο βάρους στην κατηγορία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οδική του συμπεριφορά, ιδίως σε δρόμους με στροφές. Παράλληλα, έχει να επιδείξει και την ιδιαίτερα μικρή διάμετρο στροφής των μόλις 10,3 μέτρων, γεγονός που εξασφαλίζει ευελιξία στην πόλη.

Το ιαπωνικό αυτοκίνητο στην entry level έκδοση UX 200 τροφοδοτεί 2λιτρος ατμοσφαιρικός κινητήρας απόδοσης 168 ίππων θερμοδυναμικής απόδοσης στο πολύ υψηλό ποσοστό του 41%! 

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υβριδική έκδοση UX 250h όπου ο συμβατικός κινητήρας των 2.000 κ.εκ. απόδοσης 146 ίππων συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 109 ίππων τοποθετημένο στον πίσω άξονα, με τη συνδυαστική απόδοση του 4ης γενιάς Lexus Hybrid Drive να ανέρχεται στους 184 ίππους. Εδώ η κίνηση μεταδίδεται μέσω κιβωτίου eCVT στους εμπρός τροχούς, ωστόσο υπάρχει και η επιλογή τετρακίνησης (e-Four) με την κατανομή να ρυθμίζεται από το σύστημα δυναμικής ευστάθειας VSC, με δυνατότητα μεταφοράς τη ροπής έως και το 80% στον άξονα και με ταχύτητα έως τα 70 km/h. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές, καθώς το UX 250h 2WD χρειάζεται 8,5 sec για το 0-100 km/h, ενώ λίγο πιο αργή, στα 8,7 sec είναι η τετρακίνητη έκδοση. Σχετικά με την περιβαλλοντική απόδοση η Lexus αναφέρει μέση κατανάλωση για την προσθιοκίνητη υβριδική έκδοση στα 4,1-4,3 λίτρα και CO2 στα 96-102 γραμμάρια. Ανεξάρτητα από τη μετάδοση της κίνησης, το UX 250h ενσωματώνει μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH), που αποτελείται από 180 κυψέλες και λειτουργεί με τάση 216 V. Η φόρτισή της γίνεται με τη διαδικασία ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση.Το UX εξοπλίζεται με τη ενεργητική ανάρτηση Lexus Adaptive Variable Suspension (AVS) με δυνατότητες παραμετροποίησης μέσα από τα προγράμματα Eco, Normal, Sport S, Sport S (στις εκδόσεις Luxury και F Sport) και Custom, που επεμβαίνουν και στην απόκριση του κινητήρα και του συστήματος διεύθυνσης.Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως κάμερες 360ο για το περιμετρικό έλεγχο του αυτοκινήτου δεν λείπουν, όπως επίσης και τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου Lexus Safety System : Pre-Collision System με ανίχνευση πεζών, έξυπνο Adaptive Cruise Control, Lane Departure Alert με ενεργή διόρθωση ακόμη κι αν δεν υπάρχει εμφανής ή επαρκής διαγράμμιση, Road Sign Assist, αυτόματη εναλλαγή φώτων, Lane Tracing Assist που φέρνει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, κ.α.

Στη Βαρκελώνη με το Lexus UX

Στους δρόμους πέριξ της Βαρκελώνης οδηγήσαμε την υβριδική έκδοση UX 250h με το σύστημα τετρακίνησης και μάλιστα στην τοπ έκδοση F Sport με την ρυθμιζόμενη ανάρτηση. Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα καταλαβαίνεις πώς έχεις να κάνεις με ένα καλοφτιαγμένο αυτοκίνητο που φέρει δικαίως τον χαρακτηρισμό premium.

Η εξαιρετική ηχομόνωση της καμπίνας (βοηθά και ο σχετικά χαμηλός συντελεστής οπισθέλκουσας cd 0,33), οι ραφιναρισμένες αναρτήσεις, αλλά και το ιδιαίτερα στιβαρό πλαίσιο είναι τα εχέγγυα για την άνεση των επιβατών, τη στιγμή που το υβριδικό σύστημα ισχύος μπορεί να προσφέρει επαρκέστατες επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση (μετρήσαμε 3,5 λίτρα σε αστικό περιβάλλον, 5 λίτρα σε αυτοκινητόδρομο και 8,5 λίτρα/100 km σε ορεινή διαδρομή και με το γκάζι στο πάτωμα). Η ιδιαιτερότητα του συστήματος τετρακίνησης, ελλείψει άξονα μετάδοσης, έχει τα πλεονεκτήματά του σε ότι αφορά την αμεσότητα της εμπλοκής, αλλά στους χώρους για τους πίσω λόγω απουσίας του τούνελ μετάδοσης. Με εξαίρεση την κάπως τεχνητή αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης, δεν έχεις να βρεις κάποιο «ντεσού» στο UX, ενώ αξίζει να σημειώσουμε και το πόσο ευέλικτο είναι στην πόλη. Στον αυτοκινητόδρομο θα σε ταξιδέψει με την αρχοντιά μιας λιμουζίνας προσφέροντας ανέσεις αλλά και εκείνη την αίσθηση της γνήσιας πολυτέλειας, τη στιγμή που το εξαιρετικό σε πιστότητα ηχοσύστημα θα υπερκαλύψει και το πιο απαιτητικό... αυτί. Η έκπληξη έρχεται στο επαρχιακό δρόμο, όπου η ανάρτηση AVS "σιδερώνει" τα πάντα και δεν επιτρέπει να περάσει τίποτα από κραδασμούς στο εσωτερικό. Χωρίς να είναι σφικτή δεν επιτρέπει στο άκπαμπτο πλαίσιο να πάρει κλίση στις στροφές με αποτέλεσμα ένα κορυφαίο συνδυασμό κρατήματος και άνεσης για το ακλόνητο UX. Συνδυασμός που δύσκολα θα βρείς στην κατηγορία... 

Συμπερασματικά, η Lexus παρουσιάζει ένα πολύ ανταγωνιστικό αυτοκίνητο σε μια εποχή που τα compact SUV και τα Crossover βρίσκονται στο pick και στο οποίο ενσωματώνει όλη τη γνώση της στην κατασκευή αυτοκινήτων που χαρακτηρίζονται από τη διακριτική πολυτέλεια, αξιοποιώντας παράλληλα στο έπακρο και την υβριδική της εξειδίκευση. Το UX είναι ευχάριστο οδηγικά, πολύ εύκολο στη χρήση, ακλόνητο υπό πίεση και ξεκάθαρα μια πρώτης τάξεως εναλλακτική επιλογή σε κάποιον που θέλει να ξεφύγει από τη Γερμανική καθεστηκυία τάξη…

Στην Ελλάδα είναι ήδη διαθέσιμο με τιμές που ξεκινούν από τα €37.600 για τη 2WD έκδοση UX 250 Dynamic και τα €39.800 για την 4WD UX 250 Dynamic με επίπεδο εξοπλισμό αντάξιο της κατηγορίας και φυσικά δυνατότητες customized…