Γιατί τα αυτοκίνητα πόλης σκοτώνουν;


Στο πλέον θανατηφόρο τετράτροχο είδος αναδεικνύονται τα αυτοκίνητα πόλης σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

  • 26/1/2021

Τα αυτοκίνητα πόλης φωτογραφίζει το Ινστιτούτο Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των Ηνωμένων Πολιτειώντης Αμερικής ως το πλέον επικίνδυνο τετράτροχο είδος.

Τα συμπεράσματα του ανεξάρτητου αμερικανικού οργανισμού δεν προκύπτουν από τις δοκιμές πρόσκρουσης που ο ίδιος πραγματοποιεί αλλά από τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2015-2018.

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, η κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης παρουσιάζει τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο segment οχημάτων που προσφέρεται στην αμερικανική αγορά.

Για την ακρίβεια 15 εκπρόσωποι της κατηγορίας βρίσκονται στις 20 πρώτες θέσεις των αυτοκινήτων με τη υψηλότερη συχνότητα εμπλοκής τους σε τροχαίο δυστύχημα, γεγονός που οφείλεται σε δύο παράγοντες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη σημαντική αύξηση των μεγαλύτερων σε όγκο και βάρος οχημάτων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, τα οποία σε ενδεχόμενη σύγκρουση με ένα αυτοκίνητο πόλης αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες πρόκλησης ενός θανάσιμου τραυματισμού.

Ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά τα αυτοκίνητα πόλη πιο επικίνδυνα απ’ όσο ενδεχομένως θεωρούσαμε είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εφοδιάζονται από την βασική τους έκδοση με τα απαραίτητα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Διαμετρικά αντίθετη είναι η εικόνα στην κατηγορία των SUV καθώς το αυξημένο μέγεθος και ύψος, καθώς και ο πλήρης  εξοπλισμός φαίνεται να θωρακίζει τους επιβαίνοντες ενός τέτοιου οχήματος, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ενός θανάσιμου τραυματισμού.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της στατιστικής μελέτης δικαιώνει τις προτιμήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι ως γνωστών αγαπούν τα μεγάλα μεγέθη είτε αυτά έχουν να κάνουν με τον κυβισμό ενός κινητήρα είτε με το ανάστημα του αμαξώματος  ενός τετράτροχου.