Η άγνωστη ιστορία του αυτοκινήτου-βαλίτσα της Mazda


Ένα από τα πιο ευφάνταστα projects στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκνητοβιομηχανίας ανήκει στη Mazda, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δημιούργησε ένα αυτοκίνητο-βαλίτσα.

  • 19/10/2020

To μακρινό 1991 ένας διαγωνισμός στο εσωτερικό της Mazda, αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του πιο ευφάνταστου πρωτότυπου οχήματος στην ιστορία της ιαπωνικής φίρμας.

Μια ομάδα επτά μηχανικών της Mazda δημιουργεί ένα όχημα στο μέγεθος… βαλίτσας, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει κανείς ακόμα και στο εσωτερικό ενός αεροσκάφους.

Για τη δημιουργία του επαναστατικού τρίκυκλου χρησιμοποιήθηκε μια βαλίτσα της Samsonite, ένας δίχρονος κινητήρας χωρητικότητας 33,6 κ.εκ. και απόδοσης 1,7 ίππων καθώς και τρεις τροχοί μεγέθους 4 και 6 ιντσών.

Μάλιστα οι πίσω τροχοί προεξείχαν από το περίβλημα της βαλίτσας, ενός ο μπροστινός ενσωματωνόταν πλήρως στο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, ένα λεπτό ήταν αρκετό ώστε το αυτοκίνητο-βαλίτσα να συναρμολογηθεί και να αποσυναρμολογηθεί.

Η τελική ταχύτητα του επαναστατικού Mazda έφτανε τα 43,5 χλμ./ώρα ενώ η αυτονομία του αρκούσε για οδήγηση διάρκειας 2 ωρών.

Το αυτοκίνητο βαλίτσα παράχθηκε σε μόλις δύο αντίτυπα, ωστόσο, το ένα καταστράφηκε με αποτέλεσμα σήμερα να έχει διασωθεί μόνο ένα, το οποίο και παραμένει σε λειτουργία.