Mυστικό τούνελ στη Νάπολη κρύβει σπάνιες αντίκες!


Η Ιταλία είναι μια χώρα με τεράστια ιστορία αλλά και κρυμμένα μυστικά. Ένα τέτοιο αποτελεί και το Bourbon Tunnel, ένα μεσαιωνικό τούνελ με απόκοσμο αέρα και θησαυρούς.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 19/10/2020

Εάν σας έλεγε κανείς ότι κάτω από τη Νάπολη βρίσκεται μία μεγάλη στοά, η οποία χρίστηκε από Βασιλιάδες και πλέον κρύβει εγκαταλειμμένα-διαλυμένα οχήματα και μοτοσικλέτες από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πως θα σας φαινόταν; Και μόνο το άκουσμα μιας τέτοιας ιδέας αρκεί για να θυμίσει κάτι από ταινία του Indiana Jones. Πόσο μάλλον εάν αυτό συνοδεύεται και από φωτογραφίες…

Κάτω από την Piazza del Plebiscito βρίσκεται μέρος του υδραγωγείου Carmignano, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 1600 μ.Χ. Αυτό έκανε τη δουλειά του για πολλούς αιώνες, μέχρι που κάποια στιγμή, στα μέσα του 1850, ο βασιλιάς της Σικελίας και Νάπολης, Φερδινάνδος ο δεύτερος, του οίκου των Βουρβόνων (Bourbon) αποφάσισε πως χρειάζεται ένα μυστικό τούνελ που να ενώνει το παλάτι του με τους στρατώνες, ως μέτρο ασφαλείας.

Και, φυσικά, οι άνθρωποι που έβαλε, δεν έσκαψαν κάποιο χαμηλοτάβανο λαγούμι. Εκμεταλλεύτηκαν τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής, καθώς και το παλαιό υδραγωγείο και έφτιαξαν ένα τούνελ ανάλογο ενός Βασιλιά. Για την ιστορία, ο Βασιλιάς πάθανε πριν από την ολοκλήρωσή του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το τούνελ εγκαταλείφθηκε. Απλά βρήκε άλλες χρήσεις.

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι άνθρωποι της πόλης το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Και αμέσως μετά, έθαψαν σε αυτό δίπλα από αγάλματα διαφόρων εποχών, μία σειρά από εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Άλλα διαλυμένα από τον πόλεμο και άλλα αγνώστου ιδιοκτήτη.

Αυτό το κομμάτι του τούνελ σφραγίστηκε κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’70, για να το ανακαλύψουν εκ νέου γεωλόγοι που δούλευαν στο τούνελ, το 2007. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να φανταστούμε την έκπληξή τους. Με ένα μικρό εισιτήριο, ωστόσο, μπορεί κανείς να βιώσει ένα αντίστοιχο συναίσθημα, εφόσον επιλέξει να επισκεφτεί σήμερα το Bourbon Tunnel.

Διαβάστε ακόμα:

Το Datsun 240Ζ είναι ο γεννήτορας όλων των σπορ Nissan