Η Alfa Romeo 4C γίνεται 10 ετών και επιστρέφει για να πάρει το «αίμα» της πίσω (photos)


Μία δεκαετία μετά την πρώτη της εμφάνιση στο Σαλόνι της Γενεύης, η Alfa Romeo 4C επιστρέφει και το γιορτάζει μία ειδική -και άκρως συλλεκτική- έκδοση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ALFA ROMEO
  • 20/7/2023

Η εμβληματική Alfa Romeo 4C έκανε το ντεμπούτο της πριν ακριβώς 10 χρόνια στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης. Παρόλο που η παραγωγή τερματίστηκε το 2020, οι Ιταλοί δίνουν στο κεντρομήχανο μοντέλο μια δεύτερη ευκαιρία να λάμψει, παρουσιάζοντας μια ειδική έκδοση για τα 10α γενέθλιά του.

Πρόκειται για το 4C Designer's Cut, ένα πρότζεκτ που δημιουργήθηκε από την Alfa Romeo σε συνεργασία με το Τμήμα Heritage της Stellantis, στην οποία υπάγεται κι η ίδια η εταιρεία. Το εγχείρημα δεν εμπλέκει μόνο εργαζομένους της Alfa, αφού ζητά τη γνώμη ιδιοκτητών και fans στις πλατφόρμες των social media. Για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν, ο Alessandro Maccolini, Design Project Responsible της Alfa Romeo, δημιούργησε τρία πιθανά σχέδια που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την επιστροφή της 4C.

Το πρώτο εξ αυτών ονομάζεται 4C Tributo και παίρνει έμπνευση από το παρελθόν της εταιρείας, με το αμάξωμα να βάφεται σε κόκκινο χρωματισμό. Αντιθέτως, η 4C Corsa έχει ματ γκρι χρώμα και δείχνει να αποτελεί την πιο «σοβαρή» πρόταση του Maccolini. Τελικά, η 4C Leggenda, ένα παράδειγμα σε λευκούς και ανοιχτούς γαλάζιους χρωματισμούς, θυμίζει αρκετά παλαιότερα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι χρωματισμοί που έχουν επιλεγεί για τα τρία concepts είναι μέρη του εμβλήματος του Biscione, το οποίο με τη σειρά του είναι μέρος του εμβλήματος της Alfa Romeo.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Alfa Romeo επαναφέρει την 4C, αφού ήταν μόλις λίγους μήνες πριν, όταν οι Ιταλοί δημιούργησαν το Abarth Classiche 1000 SP, ένα πρότζεκτ το οποίο βασιζόταν επίσης στο εμβληματικό μοντέλο.

Σύμφωνα με την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία, η επετειακή 4C του προγράμματος Designer's Cut θα περάσει στην παραγωγή, είτε αυτούσια, είτε θα λειτουργήσει ως «προάγγελος» κάποιου μοντέλου. Η Alfa Romeo δεν έχει δημοσιεύσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον ερχομό ή την τιμή της συγκεκριμένης κυκλοφορίας, όμως σίγουρα το κόστος αναμένεται υψηλό κι η διαθεσιμότητα εξαιρετικά περιορισμένη.