Η Audi εξηγεί για ποιο λόγο δεν θα «πέσουν» οι τιμές των αυτοκινήτων


Ο CEO της γερμανικής εταιρίας, Markus Duesmann, δεν προβληματίζεται για τυχόν έλλειψη φυσικού αερίου και αναδεικνύει το ρόλο της ζήτησης στις τιμές πώλησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 14/9/2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας και ήδη οι πρώτες ενέργειες  για παύση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία αποτελούν πραγματικότητα.

Ωστόσο, στην Audi δεν προβληματίζονται εν όψει του χειμώνα και εμφανίζονται βέβαιοι ότι η παραγωγή των οχημάτων τους θα συνεχιστεί κανονικά, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας. Αυτό τόνισε ο Markus Duesmann με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine», εξηγώντας παράλληλα και τους λόγους για τους οποίους δεν περιμένει να «πέσουν» οι τιμές των αυτοκινήτων.

«Δεν ανησυχώ για τα θέματα ενέργειας. Εκτιμάμε ότι θα έχουμε αρκετή ενέργεια διαθέσιμη για το χειμώνα», ξεκαθάρισε ο CEO της Audi και πρόσθεσε: «Σίγουρα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δυσκολέψει την κατάσταση και ελπίζω σύντομα να λήξει. Όμως έχουμε κάνει τις κινήσεις μας και είμαστε ήδη ενεργειακά επαρκείς για όλο το επόμενο διάστημα. Εξαίρεση αποτελεί ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος, ωστόσο έχουμε λάβει τα μέτρα μας.

O CEO της Audi, Markus Duesmann.
O CEO της Audi, Markus Duesmann.

Ακόμα και αν υπάρξει παντελής έλλειψη φυσικού αερίου, θα κοιτάξουμε να προσέξουμε τμήματα της παραγωγής που βασίζονται πολύ σε αυτό, όπως το κομμάτι της βαφής και θα στραφούμε στους προμηθευτές μας. Ωστόσο, αυτή δεν περιμένω να υπάρχει τέτοια εξέλιξη. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τις αρχές και τους προμηθευτές για να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι».

Ο Duesmann παραδέχθηκε ότι η έλλειψη σε chips και ημιαγωγούς εξακολουθεί να ταλαιπωρεί το brand, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στην παράδοση οχημάτων, αναγνωρίζοντας τους μεγάλους χρόνους αναμονής: «Μπορεί να κυμαίνονται από μερικές εβδομάδες έως περισσότερο από ένα χρόνο. Για παράδειγμα, οι πελάτες πρέπει να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για το Q4 e-tron. Ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο χρόνος αναμονής είναι αρκετά μεγάλος λόγω της μεγάλης ζήτησης».

Τέλος, θεώρησε απίθανο το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών πώλησης των αυτοκινήτων: «Δεν νομίζω ότι οι τιμές θα μειωθούν ξανά. Και αυτό ισχύει ακόμα και αν η Ευρώπη διολισθήσει σε ύφεση το χειμώνα και η ζήτηση για αυτοκίνητα λογικά θα είναι χαμηλότερη. Ωστόσο, στην Ασία και τις ΗΠΑ, τα ανταλλακτικά, όπως τα chips, είναι σπάνια και η ζήτηση παραμένει υψηλή. Γι' αυτό τα αυτοκίνητα δεν γίνονται φθηνότερα».

Πηγή: «Augsburger Allgemeine»