Η AvtoVAZ γίνεται... κάτεργο! Στρέφεται σε φυλακισμένους για την κατασκευή των αυτοκινήτων της


Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Ρωσία οδηγεί την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας σε κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί σε καταναγκαστική εργασία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 15/6/2023

Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά δεν είναι. Η AvtoVAZ ζήτησε από μία περιφερειακή υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας να τη βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, «διαθέτοντάς» της φυλακισμένους που έχουν καταδικαστεί σε καταναγκαστική εργασία!

Εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν κληθεί να υπηρετήσουν, ενώ πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση. Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, που κατασκευάζει τα Lada, κατέφυγε σε φυλακισμένους για να αντιμετωπίσει τους αυξημένους στόχους παραγωγής.

Άλλωστε, με την αποχώρηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών από τη Ρωσία και το τέλος της συνεργασίας με την Renault, η AvtoVAZ προσπαθεί να ανακάμψει με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μειώθηκε στο 3,3%, χαμηλότερο από ποτέ, αναδεικνύοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού που αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Το παράρτημα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φυλακών της Ρωσίας, FSIN, στην περιοχή της Samara, γνωστοποίησε ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της AvtoVAZ, η οποία ήθελε να αυξήσει τον ρυθμό και τον όγκο της παραγωγής κατά 28% από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και κατά 40% από τον Ιανουάριο του 2024. Η FSIN δεν γνωστοποίησε σε ποια δεδομένα βασίστηκαν οι συγκεκριμένοι στόχοι.

«Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας επίσης υπόψη την εξαιρετικά οριακή κατάσταση στην αγορά εργασίας του Togliatti και της περιοχής Samara, ο εκπρόσωπος του εργοστασίου ζήτησε από τη διοίκηση (σ.σ. της υπηρεσίας φυλακών) υποστήριξη και βοήθεια για την επιλογή προσωπικού για την επιχείρηση από τους καταδικασμένους σε καταναγκαστική εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπηρεσία φυλακών.

Από την πλευρά της, η AvtoVAZ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αντιμετωπίσει αρκετές ελλείψεις σε εξαρτήματα.

Τα εργοστάσια σε όλη τη Ρωσία παρήγαγαν συνολικά μόλις 450.000 αυτοκίνητα το 2022, τη χειρότερη επίδοση της βιομηχανίας από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: Reuters