Η Lada δεν... καταλαβαίνει από κυρώσεις – Μεγάλη άνοδος στις πωλήσεις Σεπτεμβρίου


Μετά την παύση της παραγωγής λόγω των κυρώσεων τα εργοστάσια της AvtoVAZ δουλεύουν στο... κόκκινο, με τον Σεπτέμβριο να κλείνει στις 20.641 πωλήσεις.

  • 5/10/2022

Μια μια εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων έκλεισε ο μήνας Σεπτέμβριος για τη ρωσική AvtoVAZ, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021, όπου δεν είχε ξεκινήσει ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία και δεν είχε αποχωρήσει η Renault από το μετοχικό σχήμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι μονάδες που έφτασαν σε νέους ιδιοκτήτες έφτασαν τις 20.641, με την αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 να είναι 21,1 %. Αύξηση σημειώθηκε και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο του 2022, της τάξεως του 14,1%.

Αυτές οι επιδόσεις μπορούν να εξηγηθούν σε μεγάλο βαθμό και από την απόφαση πολλών μεγάλων δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά στο πλαίσιο των κυρώσεων που εφάρμοσαν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αξίζει να αναφερθεί πως η AvtoVAZ μετά την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει προσωρινά η παραγωγή σε αρκετά εργοστάσια, μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού όπου οι μηχανές πήραν ξανά μπροστά και ο εργαζόμενοι επέστρεψαν στα πόστα τους.

Η λύση βρέθηκε με την απόφαση των στελεχών να αφαιρέσουν αρκετά από τα στοιχεία του βασικού εξοπλισμού,, με το Lada Niva Legend να είναι πλέον είναι διαθέσιμο χωρίς ABS και χωρίς τον ένα και μοναδικό πλευρικό αερόσακο που είχε.

Αυτή η τόνωση των πωλήσεων έχει ανοίξει την... όρεξη των Ρώσων με τον επικεφαλής Maxim Sokolov να δηλώνει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η AvtoVAZ είναι έτοιμη να γεμίσει τις αντιπροσωπείες με νέες προτάσεις ενώ παράλληλα έθεσε ως στόχο την παραγωγή 500.000 Niva ετησίωςμε τις περισσότερες εξ αυτών να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Tolyatti

Πηγή: Reuters