Η βιετναμέζικη VinFast κάνει απόβαση στις ΗΠΑ


Η βιετναμέζικη αυτοκινητοβιομηχανία VinFast συνεχίζει την προγραμματισμένη επέκτασή της στην Αμερική, ανακοινώνοντας τα σχέδια της για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ που θα είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024.

  • 31/3/2022

Η VinFastείναι μια βιετναμέζικη startup εταιρεία που ξεκίνησε ήδη να κατασκευάζει τα δύο πρώτα της ηλεκτρικά μοντέλα, τα ηλεκτρικά crossover VF 8 και VF 9. Οι παραδόσεις των δύο ηλεκτρικών crossover θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος και τώρα η εταιρεία από το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στη Βόρεια Καρολίνα, όπου θα αρχίσει να κατασκευάζει ηλεκτρικά crossover το 2024.

Μόλις πέρσι, η βιετναμέζικη startup εταιρεία δημιούργησε την έδρα της στο Λος Άντζελες και δήλωσε την πρόθεσή της να εισάγει τα αυτοκίνητα της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, η εταιρεία αποκάλυψε τα σχέδια για το πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ στη Βόρεια Καρολίνα, όπου θα κατασκευάσει τα ηλεκτρικά crossoverVF 8 και VF 9 καθώς και μπαταρίες, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο χώρος που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο στην Βόρεια Καρολίνα έχει έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων. Η VinFast είπε ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρώτη φάση της κατασκευής, στοχεύοντας σε αρχική παραγωγική δυναμικότητα 150.000 μονάδων ετησίως. Η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει φέτος, με την παραγωγή να ξεκινά τον Ιούλιο του 2024. Μαζί με τα ηλεκτρικά crossover, η νέα μονάδα θα κατασκευάζει επίσης ηλεκτρικά λεωφορεία και μπαταρίες. Οι πρώτες αναφορές προβλέπουν τη δημιουργία μεταξύ 7.500 και 13.000 θέσεων εργασίας.

Η VinFast ξεκίνησε πουλώντας αρχικά αυτοκίνητα με φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας κινητήρες BMW στην εγχώρια αγορά της το 2019. Η επέκτασή της στην τοποθεσία των ΗΠΑ θα φέρει τα δύο νέα ηλεκτρικά crossover VF 8 και VF 9, τα οποία προηγουμένως ονομάζονταν VF e35 και VF e36. Τα δύο crossover σχεδιάστηκαν από τον διάσημο ιταλικό οίκο Pininfarina.

Προς το παρόν, τα VF 8 και VF 9 θα κατασκευάζονται στο Βιετνάμ και θα εισάγονται αρχικά στη Βόρεια Αμερική, με την παραγωγή στις ΗΠΑ να αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι πρώτες παραδόσεις των VF 8 και VF 9 θα ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.