H BMW κερνάει μαθήματα… donuts (βίντεο)


Πόσοι δεν έχουν ζηλέψει τις ατελείωτες πλαγιολισθήσεις αυτοκινήτων, σε βίντεο στο YouTube και στις ταινίες; Τώρα έρχεται η BMW να μας εκπαιδεύσει να κάνουμε και εμείς τα δικά μας donuts!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 5/6/2020

Φυσικά, πρώτα από όλα έρχεται η ασφάλεια. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι ο οδηγός που πραγματοποιεί αυτά τα κόλπα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, ενώ τα πάντα εκτυλίσσονται σε μία κλειστή πίστα, εκμηδενίζοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχήματος. Τέτοιου είδους κασκαντερικά δεν θα πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση σε ανοικτούς δρόμους.

Και, λέγοντας αυτά, έρχεται η ώρα να περάσουμε στο προκείμενο. Οικοδεσπότης του συγκεκριμένου βίντεο (ή, αν προτιμάτε, μαθήματος), είναι ο Ede Weihretter, εκπαιδευτής του BMW Driving Experience. Μέσα σε τρία λεπτά, μας εξηγεί πως θα πρέπει κάποιος να ρυθμίσει σωστά τη θέση οδήγησης, ώστε να έχει απόλυτο έλεγχο του τιμονιού και κατόπιν ξεκινάει το θέαμα. Χρησιμοποιώντας μία Μ4 με απενεργοποιημένα τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης, αρχίζει να γράφει κύκλους στο οδόστρωμα, κινούμενος σταθερά με μία υπερστροφή ισχύος.

Η αλήθεια είναι ότι το κάνει να δείχνει πολύ πιο εύκολο από όσο είναι στην πράξη. Βέβαια και όλες οι συνθήκες είναι ιδανικές. Άπλετος χώρος, ένα ισχυρό πισωκίνητο όχημα και ένας έμπειρος οδηγός. Μάλιστα προς το τέλος μοιράζεται το… donut του με έναν ακόμα οδηγό, προσφέροντας μερικές απολαυστικές στιγμές. Εάν σας μπουν ιδέες, τουλάχιστον εξασφαλίστε ότι όταν επιχειρήσετε κάτι ανάλογο, θα το κάνετε σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Και, ιδανικά, θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε πίσω ελαστικά (εφόσον χρειαστεί), μετά από την πρακτική σας εφαρμογή.