Η Ελλάδα στο Top-10 της πιο ακριβής βενζίνης στον κόσμο!


Οι τιμές των καυσίμων τραβάνε την... ανηφόρα -και- για τη χώρα μας, με τα στοιχεία να την τοποθετούν στις κορυφαίες θέσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι ισχύει για το Diesel και το LPG;

  • 14/2/2022

Το «ράλι» ανόδου των τιμών των καυσίμων για τη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τα στοιχεία να δείχνουν πως πλέον ως χώρα έχουμε εγκατασταθεί για τα καλά στο Top-10 με τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο!

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία η μέση τιμή της βενζίνης ορίζεται στα 1.85€/λίτρο και βρισκόμαστε στην 9η θέση από το τέλος στην παγκόσμια κατάταξη. Από κάτω μας είναι κατά σειρά η Δανία, το Ισραήλ, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, οι Κάτω Χώρες, η Υεμένη και το Χονγκ Κονγκ που βρίσκεται στην κορυφή με τιμή 2.371€/λίτρο. Σημειώνεται πως της τιμής της αμόλυβδης τον Δεκέμβριο βρισκόταν στο 1.74€/λίτρο.

Τα δεδομένα δείχνουν να είναι σαφώς καλύτερα για το πετρέλαιο κίνησης με την Ελλάδα να ανεβαίνει αρκετές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και να είναι 20η με μέση τιμή τα 1.592€/λίτρο. Το πιο ακριβό diesel στον κόσμο το έχει η Σουηδία με 2.071€/λίτρο ενώ αντιθέτως το πιο φθηνό το προμηθεύονται οι κάτοικοι του Ιράν με 0.009€/λίτρο. Η τιμή του diesel στη χώρας μας σημείωσε πτωτική πορεία από τον Νοέμβριο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου όπου σταμάτησε στα 1.48€/λίτρο και στη συνέχεια έκανε άλμα και έφτασε στα σημερινά επίπεδα.

Αναφορικά με το υγραέριο κίνησης η Ελλάδα είναι «δευτεραθλήτρια» στην κούρσα με τις πιο ακριβές τιμές, με το μέσο ποσό να ορίζεται στα 1.052€/λίτρο. Η μόνη χώρα που μας ξεπερνά είναι η Σουηδία με 1.247€/λίτρο ενώ η πιο χαμηλή τιμή εντοπίζεται στην Ανγκόλα με 0.056€/λίτρο.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η πιο ακριβή βενζίνη τιμολογείται στις Κυκλάδες με τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης να φτάνει τα 2.066€/λίτρο και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 2.002€/λίτρο.

Μέσα από την μελέτη των παραπάνω στοιχείων γίνεται σαφές πως οι ανεπτυγμένες χώρες εμφανίζονται να έχουν πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα πιο φτωχά κράτη. Με δεδομένο ότι οι τιμές αγοράς καυσίμων είναι ίδιες για όλους, οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτά τα επίπεδα είναι η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται αλλά και η δυνατότητα κάθε κράτους για εξόρυξη ορυκτών καυσίμων από δικές του πηγές.

Μία από αυτές είναι και οι ΗΠΑ που παρόλο που ανήκουν στις ανεπτυγμένες χώρες, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομη, έχοντας αναπτύξει περισσότερα από 450 διαφορετικά σημεία εξόρυξης πετρελαίου, ακόμα και δίπλα από σχολεία! Αυτή η στρατηγική της έχει δώσει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύ χαμηλές τιμές καυσίμων στους πολίτες της, με τη βενζίνη να πωλείται αυτή τη στιγμή στα 1.003 δολάρια ανά λίτρο.

Πηγή: globalpetrolprices.com & fuelprices.gr