Η γαλλική κυβέρνηση θέλει την απομάκρυνση του Carlos Ghosn από την Renault


Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται πως εξάντλησε την υπομονή της με το Ghosn και ζήτησε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 17/1/2019

Η Renault αναφέρεται αρκετές φορές από κάποιους ως η γαλλική κρατική αυτοκινητοβιομηχανία. Κάτι που δεν είναι απόλυτα σωστά, μιας και η εταιρεία δεν ανήκει στο γαλλικό δημόσιο. Απλά με 15% είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, ενώ εκπροσωπείται με δύο θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο. Στο οποίο μέχρι στιγμής προΐσταται ο κατηγορούμενος στην Ιαπωνία για οικονομικής φύσης ατασθαλίες Carlos Ghosn.

Μέχρι τώρα το γαλλικό κράτος στήριζε την απόφαση της εταιρείας να διατηρεί στη θέση του τον μάνατζερ με τις γαλλικές, βραζιλιάνικες και λιβανέζικες ρίζες αλλά αυτό φαίνεται πως αλλάζει άρδην.

Κι αυτό γιατί η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τη Renault στη σύγκλιση επιτροπής και στη συνέχεια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 10 Ιανουαρίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναζήτηση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.

Αυτό αποφασίστηκε μετά την απόρριψη του αιτήματος του Ghοsn, o οποίος κατηγορείται για απόκρυψη επιπλέον αμοιβών ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2010 έως και το 2018, για αποφυλάκιση.

Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του CEO είναι ο Thierry Bollore ο οποίος την περίοδο αυτή εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου στη γαλλική εταιρεία. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο CEO της Michelin Dominique Senard καθώς και το στέλεχος της Toyota Didier Leroy.