Η Γερμανία ανάβει πράσινο στην αυτόνομη οδήγηση


Για ποιά οχήματα αυτόνομης οδήγησης επιτρέπει η γερμανική νομοθεσία την ελεύθερη κίνηση σε δημόσιους δρόμους. Τι δήλωσε η εκπρόσωπος της Angela Merkel.

  • 25/5/2021

Οι Γερμανοί νομοθέτες άναψαν το πράσινο φως για την κυκλοφορία μικρών λεωφορείων και οχημάτων εφοδιασμού αυτόνομης οδήγησης για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων σε δημόσιους δρόμους, αλλά σε διαδρομές που έχουν προκαθοριστεί.

Έτσι η Γερμανία, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα καθίσταται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο που μπορεί να υποστηρίξει υπηρεσίες αυτόνομης οδήγησης σε δημόσιους δρόμους, έστω και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο που ήρθε στη γερμανική Βουλή, προβλέπει συγκεκριμένα σενάρια για μικρά λεωφορεία και οχήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και όχι για ιδιωτικά αυτοκίνητα.

"Αυτό είναι το πρώτο νομικό πλαίσιο στον κόσμο για την αυτόνομη οδήγηση σε δημόσιο δρόμο", δήλωσε ο Ulrich Lange, αντιπρόεδρος της καγκελάριου Angel Merkel στο κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η Γερμανία είναι πρόθυμη να επενδύσει στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αναμορφώσει τη βιομηχανία των μεταφορών, αλλά είναι εξαιρετικά περίπλοκη και δαπανηρή. Οι μεγαλύτερες προόδους μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από τους Waymo και Cruise στις ΗΠΑ, καθώς και από τον Baidu στην Κίνα.

Σύμφωνα με το σχετικό Νόμο που ψηφίστηκε στη Γερμανία, επιτρέπεται η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4, δηλαδή ένα αυτόνομο όχημα να κινείται σε προκαθορισμένη διαδρομή υπό την ανθρώπινη παρουσία (ή και έλεγχο από μακριά) ώστε να επέμβει εάν κάτι πάει στραβά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ