H Honda γιορτάζει τα 30 χρόνια του NSX (βίντεο)


Το υπεραυτοκίνητο της Honda κλείνει αισίως την τρίτη δεκαετία της ζωής του και η Ιαπωνική εταιρία ετοίμασε ένα μικρό βίντεο, τιμώντας αυτή την ιστορία.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 15/10/2020

Για να αρχίσει να ξετυλίγει κανείς το συγκεκριμένο νήμα, θα πρέπει να πάει πίσω, τη δεκαετία του 1980, όπου οι Ιάπωνες της Honda θεώρησαν πως ήρθε η ώρα να αναμετρηθούν με τους ευρωπαίους κατασκευαστές στην κατηγορία των σπορ προτάσεων. Έχοντας ήδη συμπληρώσει δύο δεκαετίες παρουσίας στη Formula 1 και με αρκετούς τίτλους να έρχονται, οδηγών και κατασκευαστών, η δημιουργία ενός αυτοκινήτου δρόμου, που θα σταθεί απέναντι στα V8 της Ferrari, έμοιαζε ως η λογική εξέλιξη για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Πράγματι, το αρχικό πρωτότυπο HP-X (Honda Pininfarina eXperimental) άνοιξε το δρόμο για το πρώτο NSX (New, Sportscar, eXperimental, το οποίο όμως με τον καιρό μετασχηματίστηκε σε New Sports eXperience). Επρόκειτο για ένα εντυπωσιακό σπορ αυτοκίνητο, το οποίο κυκλοφόρησε ταυτόχρονα από τη Honda και τη θυγατρικής της, Acura, ώστε να πιάσει και την αμερικάνικη αγορά.

Μεταξύ άλλων, αποτέλεσε το πρώτο όχημα ευρείας παραγωγής, με αμάξωμα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Η αεροδυναμική του ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή, ενώ για τη βελτιστοποίηση της οδικής του συμπεριφοράς είχε βάλει πλάτη ο ίδιος ο Ayrton Senna!

Εκείνη η πρώτη γενιά έμεινε στην παραγωγή από το 1990 έως το 2005, αναβαθμίζοντας το κύρος και τις δυνατότητες ολόκληρης της Honda. Στα χρόνια που ακολούθησαν η έλλειψη ενός τέτοιου σπορ μοντέλου έγινε αισθητή, ειδικά από τους οπαδούς της Ιαπωνικής φίρμας. Ως εκ τούτου, δόθηκε το πράσινο φως για μία νέα, δεύτερη γενιά NSX, που κυκλοφόρησε το 2016. Εφοδιασμένο με τετρακίνηση και ένα ισχυρό υβριδικό σύνολο, τοποθετημένο στο κέντρο, το νέο NSX συνεχίζει αυτή την παράδοση.

Μία πιο πλούσια γεύση από την 30ετή ιστορία του NSX θα πάρετε πατώντας το play στο βίντεο που ακολουθεί.