H Hyundai παρουσίασε διώροφο ηλεκτρικό λεωφορείο


To ηλεκτρικό λεωφορείο της Hyundai είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα και με ράμπα για εύκολη πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/5/2019

Η ηλεκτροκίνηση, σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται πιο ελκυστική και για τα μεγάλα επαγγελματικά οχήματα, όπως είναι τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Στα οποία, βέβαια, το λειτουργικό κόστος, που είναι σαφώς πιο χαμηλό στα ηλεκτρικά, παίζει καθοριστικό ρόλο.

Έτσι, λοιπόν, η Hyundai, η οποία έχει και κλάδο βαρέων οχημάτων, παρουσίασε στην Κορέα ένα ηλεκτρικό λεωφορείο, στο πλαίσιο και των προσπαθειών που καταβάλλονται στη χώρα για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μάλιστα, δεν πρόκειται για κάποιο μικρό λεωφορειάκι αλλά για μεγάλο και διώροφο.

Το νέο λεωφορείο έχει μια υδρόψυκτη μπαταρία πολυμερών, η ενεργειακή χωρητικότητα της οποίας φτάνει το εντυπωσιακό νούμερο των 384 kWh. Χάρη σε αυτή εξασφαλίζεται μια αυτονομία της τάξης των 300 km, ενώ -σύμφωνα με την εταιρεία- η πλήρης φόρτισή της διαρκεί μόλις 72 λεπτά της ώρας. Προφανώς, σε κάποιον σούπερ ταχυφορτιστή…

Η μπαταρία τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 240 kW (321 PS), ενώ η ανάρτηση του οχήματος είναι ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς, προκειμένου οι επιβάτες να απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο άνεσης. Μάλιστα, όπως συμβαίνει στα λεωφορεία αυτού τους μεγέθους, οι πίσω τροχοί στρίβουν προκειμένου να είναι πιο ευέλικτο.

Το ηλεκτρικό λεωφορείο της Hyundai έχει θέσεις για συνολικά 70 επιβάτες, από τους οποίους 11 κάθονται στον κάτω όροφο και 59 στον επάνω.