Η κινεζική Zhidou στην Ελλάδα


Η Zhidou είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων πόλης. Η παρουσία της στην χώρα μας γίνεται για πρώτη φορά μέσω της υπηρεσίας διαμοιρασμού των οχημάτων (car sharing).

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 16/2/2019

Αρχικός στόχος των υπευθύνων της «Zhidou Greece», του επίσημου αντιπροσώπου της εταιρείας στην χώρα μας, είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο διαμοιρασμού οχημάτων στην Ελλάδα, στο πρότυπο αυτών που υπάρχουν ήδη σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις, κάνοντας την αρχή από το νησί της Σαντορίνης, το προσεχές καλοκαίρι. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν το όχημα από προκαθορισμένο μέρος, να κάνουν χρήση αυτού για όσο το χρειαστούν και να το αφήσουν σε επίσης προκαθορισμένο μέρος, πληρώνοντας μόνο το αντίστοιχο αντίτιμο για τη χρήση του. Όπως ανακοινώθηκε από τα στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας, απώτερος σκοπός από την ενέργεια αυτή  είναι να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα ώστε να επεκταθεί η χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να φέρουν στην Ελλάδα οκτώ ηλεκτροκίνητα Zhidou D1 τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για την αντίστοιχη υπηρεσία διαμοιρασμού οχημάτων στην Ιταλία. Αυτά έχουν διανύσει έως 10.000 km και εάν κάποιος ιδιώτης επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο ως μεταχειρισμένο μπορεί να το κάνει, καθώς διατίθενται στην τιμή των 8.900 ευρώ. Το D1 έχει μήκος 2.763 mm και μεταξόνιο 1.765 mm. Είναι εμπροστοκίνητο, έχει σύγχρονο μόνιμου μαγνήτη ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 18 PS και η τελική ταχύτητά του περιορίζεται στα 85 km/h. Το βάρος του είναι 615 kg και η μέγιστη αυτονομία του φτάνει τα 145 km. Η διάρκεια φόρτισης των μπαταριών του με οικιακό ρεύμα διαρκεί περίπου 5-6 ώρες.

Εκτός από αυτό, η Zhidou Greece εισάγει τα D2 και D2S τα οποία είναι τα πιο πρόσφατα μοντέλα της κινεζικής εταιρείας. Είναι καλύτερα εξοπλισμένα και διαθέτουν μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες, κάτι που δίνει αυξημένη αυτονομία κίνησης.

Το D2 είναι μεγαλύτερο σε μήκος, συγκριτικά (φτάνει τα 2.808 mm), ενώ το μεταξόνιό του είναι ίδιο. Το βάρος του είναι 629 kg χωρίς οδηγό, ο ηλεκτροκινητήρας έχει μέγιστη ισχύ 30 PS, οι μπαταρίες αποτελούνται από 40 στοιχεία των 3,6V και δίνουν μια αυτονομία κίνησης 150 km (κατά «NEDC»). Το βάρος τους είναι 150 km και ο χρόνος φόρτισής τους διαρκεί επτά ώρες. Κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι ιόντων λιθίου.

Η Zhidou δίνει τέσσερα χρόνια εγγύηση για τις μπαταρίες και εγγυάται για τουλάχιστον 2.000 κύκλους φόρτισής τους στο 100%. Η τελική τιμή του D2 περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 90 km/h και η τιμή του D2 στη χώρα μας έχει οριστεί στα 17.500 ευρώ. Σε αυτή περιλαμβάνεται πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού για ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης όπως κλιματισμός, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέπτες, κεντρικό κλείδωμα, υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης, αυτόματο κλιματισμό, οθόνη διασύνδεσης πολυμέσων συστήματος Android (πλοήγηση, Bluetooth, USB, κ.λπ.) δερμάτινα πλήρως ρυθμιζόμενα καθίσματα και τιμόνι, σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί, κάμερα οπισθοπορείας, LED φώτα ημέρας. Το D2S έχει ακόμα πλουσιότερο εξοπλισμό και η τιμή του έχει οριστεί στα 19.500 ευρώ.