Η Lada ξεκινά πάλι την παραγωγή του Granta


Η AvtoVAZ ανακοίνωσε ότι από τις 8 Ιουνίου θα ξεκινήσει πάλι η κατασκευή του Granta, του δημοφιλούς μοντέλου της Lada, η οποία είχε σταματήσει τον περασμένο Μάρτιο.

  • KEIMENO: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/6/2022

Η Lada είχε σταματήσει την παραγωγική διαδικασία του Granta τόσο εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών όσο και ως συνέπεια των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Renault, όταν αυτή δραστηριοποιούνταν ακόμα στην χώρα. Μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας από εκεί, ως μέτρο των κυρώσεων, η AvtoVAZ, η κρατική αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, έχει αναλάβει αποκλειστικά την παραγωγή οχημάτων.

Το Granta, διατίθεται τόσο σε τετράθυρη έκδοση όσο σε πεντάθυρη (notchback) και σε crossover (Granta Cross) το οποίο εντάσσεται μεταξύ της supermini και της μικρομεσαίας κατηγορίας και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σε πωλήσεις στην ρωσική αγορά, βάσει των στοιχείων που ανακοινώνει η Lada.

Χρησιμοποιεί μια εκδοχή της πλατφόρμας στην οποία βασίζεται και το μεγαλύτερο σε διαστάσεις Kalina και διαθέτει κινητήρα 1,6 λίτρων ο οποίος προέρχεται από την Renault. Αποδίδει 90 PS/5.000 rpm και μέγιστη ροπή 142 Nm/3.800 rpm και πληροί τη νόρμα «Euro V» αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.