Η Landwind πρέπει να διακόψει την παραγωγή του X7


Κινεζικό δικαστήριο δικαίωσε τη Land Rover στη διαμάχη της με τη Landwind για το αντίγραφο του Range Rover Evoque.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/4/2019

Οι Κινέζοι πέρα από όλα τα άλλα είναι γνωστοί και για τις αντιγραφές τους. Έτσι δεν διστάζουν να κοπιάρουν σε σημαντικό βαθμό γνωστά μοντέλα καταξιωμένων κατασκευαστών, να τα παράγουν με σήματα ντόπιων εταιρειών και να τα πωλούν στην εγχώρια αγορά της τεράστιας χώρας τους.

Αυτό ακριβώς έκανε και η Landwind με το X7, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον ξεπέρασε όλα τα όρια, καθώς παρά ήταν ίδιο με το Range Rover Evoque της πρώτης πλέον γενιάς. Αυτό το διαπίστωσαν και οι δικαστές στο Πεκίνο, καθώς η βρετανική εταιρεία είχε στραφεί νομικά ενάντια στην Jiangling Motor Corporation, στην οποία ανήκει η Landwind.

Το δικαστήριο λοιπόν κατέληξε στο συμπέρασμα, βασιζόμενη σε πέντε σημεία του αυτοκινήτου πως το X7 είναι πράγματι πολύ πιστό αντίγραφο του Evoque. Έτσι επιδίκασε στη Land Rover ένα πόσο το οποίο δεν έγινε γνωστό και διέταξε την παύση της παραγωγής του μοντέλου της Landwind.

Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται ιστορική για τα δεδομένα της Κίνας, ενώ οι νομικοί των Βρετανών που ασχολήθηκαν με την επίθεση για μια τριετία είπαν πως «η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει πως ο νόμος προστατεύει τους καταναλωτές από την εξαπάτηση, προστατεύοντας ταυτόχρονα επενδύσεις στο σχεδιασμό και την τεχνολογία».

Πριν από μερικά χρόνια η Porsche είχε σκεφτεί να ακολουθήσει την ίδια οδό για ένα αντίγραφό της Macan αλλά τελικά δεν το είχε αποφασίσει.