Η Lotus σφραγίζει το ηλεκτρικό μέλλον της


Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας, η ώρα που η Lotus θα περάσει σε μία αμιγώς ηλεκτρική εποχή είναι πιο κοντά από όσο μπορούν πολλοί να φαντάζονται.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 14/6/2020

Μπορεί ως μπράντα να μην έχει ιδιαίτερη παρουσία στη χώρα μας, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Lotus είναι μία από τις εταιρίες με τη μεγαλύτερη ιστορία σε σπορ προτάσεις και παράλληλα μία από τις πρωτοπόρες, κατά καιρούς, σε διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες. Πλέον, υπό τη διαχείριση της Κινέζικης Geely, η εταιρία κάνει στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Και με αυτό δεν αναφερόμαστε σε υβριδικές προτάσεις αλλά σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Η υβριδική τεχνολογία θεωρείται από τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων ως ένα σημαντικό σκαλοπάτι μέχρι την πλήρη ηλεκτροκίνηση. Αυτό δεν ισχύει για τη Lotus, που πιστεύει ότι η διττή χρήση κινητήρων εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικών μοτέρ δεν ταιριάζει με την προσέγγιση που προσπαθεί να επιτύχει στη νέα γενιά σπορ αυτοκινήτων της. «Μία από τις προκλήσεις ενός υβριδικού είναι να μεταφέρει ένα μικρό θερμικό κινητήρα, καθώς και μπαταρίες και ηλεκτρικούς κινητήρες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των σπορ αυτοκινήτων, τα οποία έχουν πιο ψηλές απαιτήσεις. Θέλεις να ελαχιστοποιήσεις το βάρος, να μεγιστοποιήσεις την απόδοση και να κατανείμεις το βάρος στα σωστά σημεία, ώστε να έχεις τη σωστή δυναμική συμπεριφορά. Έτσι, τα υβριδικά αποτελούν μια πρόκληση» είναι τα λόγια του CEO της εταιρίας, Phil Popham.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο αγγλικό περιοδικό Auto Express, ο επί κεφαλής της εταιρίας δήλωσε επίσης πως «Τα BEV (Battery Electic Vehicle) είναι πολύ κατάλληλα για σπορ αυτοκίνητα – τα χαρακτηριστικά ροπής τους, η κατανομή του βάρους, ο σχεδιασμός και η ευελιξία δυναμικής. Για μένα όλα οδηγούν στα BEV ως την απόλυτη τεχνολογία για σπορ αυτοκίνητα». Ήδη η Lotus έχει παρουσιάσει την Evija, ένα ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο 2.000 ίππων. Το επόμενο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο αναμένεται να εμφανιστεί προς τα τέλη του 2022, πιθανά με τιμή και επιδόσεις υψηλότερες των σημερινών προτάσεών της. Και το γεγονός ότι κρύβει πίσω της την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες της Geely, είναι ένα μεγάλο αβαντάζ, στην προκειμένη περίπτωση.