Δοκιμάζουμε δύο σύμβολα της αυτοκίνησης: Mazda MX-5 και Volkswagen Golf GTI


Το Mazda MX5 συναντά το Volkswagen Golf GTi στην τέλεια διαδρομή!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ.
  • 28/7/2021

Οδοί στη χαρά. Αυτός είναι ο τίτλος τούτης της συνάντησης και, συγχωρήστε μας την παράφραση, του «Ωδή στη χαρά», ενός τόσο σπουδαίου έργου καθώς προφανώς, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είχε άλλα στο μεγαλειώδες μυαλό του. Όμως, τότε, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, ούτε και δρόμοι στους οποίους θα μπορούσες να βρεις την οδηγική χαρά. 

Έχουμε, λοιπόν, εδώ, ενώπιόν μας, μια ευκαιρία να… ξεσκάσουμε με δύο αυτοκίνητα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους κι όμως με τόσο κοινό DNA, αυτό που τα φέρνει εδώ, στους πρόποδες του Υμηττού. Και τα δύο, με τη γέννησή τους, μας έδωσαν μια γερή δόση οδηγικής χαράς στην εποχή κατά την οποία γεννήθηκαν. Το Mazda, τέλη του ‘80 ως το πρώτο σύγχρονο roadster που ξεπέρασε στερεότυπα και αγαπήθηκε από εκατομμύρια φίλων, τείνοντας να γίνει αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής και ξαναφέρνοντας την αγάπη της σπορ οδήγησης (the zoom-zoom, όπως το γνωρίζαμε για χρόνια), το δε Volkswagen ξεπερνώντας τόσο τη γερμανική και politically correct προσέγγιση της ονομασίας προέλευσης, όσο και τη λογική της εποχής που δεν έβλεπε ποτέ ένα μικρομεσαίο οικογενειακό (και μάλιστα με ανοιχτές ακόμα τις πληγές της ανθρωπότητας από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση του ’73) έτοιμο να γίνει hot.

Thezoom-zoomfeeling

Ήταν καλοκαίρι το 1990 όταν ο Διονύσης Χοϊδάς, στην πρώτη δοκιμή του Mazda MX-5 στην Ελλάδα από το Car and Driver, αποφαινόταν ότι «είναι το ομορφότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στη δεκαετία 1980-1990. Ένα αυτοκίνητο που ανεξάρτητα από τη “μαζικότητα” της παραγωγής του, θα χαρακτηριστεί “κλασικό” στα χρόνια που έρχονται και θα αποτελέσει συλλεκτικό αντικείμενο στο μέλλον», αποφαινόμενος πως «Όταν τελειώσουν οι ευθείες, αρχίζει η ευτυχία».

Έπεσε μέσα σε όλα ο Δ.Χ. Τριάντα δύο χρόνια μετά το λανσάρισμά του, το MX-5 μετρούσε μέχρι πριν λίγους μήνες 1.133.445 κατασκευασμένα οχήματα σε τέσσερις γενιές, ένα νούμερο απλησίαστο με πολλά ρεκόρ πωλήσεων, συμμετοχών σε αγώνες και αμέτρητων ονείρων. Και προσέξτε! Είναι ένα διθέσιο roadster με κίνηση στον πίσω άξονα που χωρά πολλά όνειρα και λίγα πράγματα και όχι κάποιο mainstream επιβατικό της κάθε ημέρας.

Πολλοί το είδαν, το βλέπουν και θα το βλέπουν ως το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο για το γκαράζ τους. Είναι γνώριμες, οι εικόνες ενός MX-5. Οπτικά, παραμένει πιστό στον σχεδιασμό Kodo, της Mazda με το οποίο κέρδισε τον τίτλο “World Car Design of the Year”, καθώς και το “World Car of the Year” το 2016, αλλά ποιος είπε ότι τέτοια σχήματα πρέπει να αλλάζουν κάθε τόσο; Ομοίως οικείες αλλά και τόσο ελλιπείς χωρικά είναι οι παραστάσεις εντός του MX-5.

Είναι αυτές ενός γνήσιου roadster ή γκαρσονιέρας στο Τόκυο, και του… συγχωρείς τα πάντα. Ότι, δηλαδή, οι ποτηροθήκες είναι πίσω σου, το ντουλαπάκι του συνοδηγού είναι πίσω σου και το κινητό σου πρέπει να μείνει στην τσέπη σου. Το χειρόφρενο είναι τέρμα δεξιά προς τον συνοδηγό, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι εκεί που πρέπει. Το τιμόνι με σωστή διάμετρο, η θέση οδήγησης σπορ χωρίς να σε πνίγουν τα καθίσματα, κύριο όργανο το στροφόμετρο με όριο στις 8.000 rpm, και Ο επιλογέας, που θυμίζει με το σφαιρικό του μπουτόν παλιές, καλές εποχές.

Οι λεπτομέρειες δείχνουν κλασικά για Mazda κορυφαίο φινίρισμα, και οι πινελιές της επετειακής έκδοσης, που οδηγούμε εδώ, με ανώτερη αισθητική. Υπάρχει και στη σοφιστικέ έκδοση RF με σκληρή, ηλεκτρικά αναδιπλούμενη οροφή, αλλά ένα soft top (και μάλιστα πολύ καλά μονωμένο) είναι ό,τι καλύτερο για τους πιουρίστες που αποζητούν την επιστροφή στην απλότητα και στην οδηγική αγνότητα.

Ψαγμένο, όπως πάντα

Ένα μοτέρ που το έχουν τελειοποιήσει οι μηχανικοί οι οποίοι αρνούνται να υποκύψουν σε downsizing και turbo, αν και ασπάστηκαν τη μικροϋβριδική τεχνολογία i-ΕLoop με φόρτιση όχι μπαταριών αλλά πυκνωτή για πιο άμεση απόδοση και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Ενάμισι ατμοσφαιρικό λίτρο, 132 ίπποι στις 7.000 rpm, 152 Nm στις 4.000 rpm και ευστροφία που, πολύ απλά, θυμίζει ηλεκτρικό πατίνι με επιπλέον θόρυβο καλοδεχούμενο. Δεν σας είπαμε.

Έχει και ηχοσύστημα της Bose με ηχεία στα προσκέφαλα, αλλά μάλλον δεν σας νοιάζει, μιας και όσα συμβαίνουν με αυτό το αυτοκίνητο πρέπει να τα ζεις. Ανοιχτή οροφή και όλες οι αισθήσεις ανοιχτές, επίσης. Κλειστή η υφασμάτινη οροφή (έχει βελτιωμένη ηχομόνωση κι αυτό είναι καλό), θέλεις να ακούς το αυτοκίνητο να ζει και να αναπνέει μαζί σου. Με ποια διαπιστευτήρια; Ένα εξάρι κιβώτιο… bauhaus με αίσθηση τόσο αυστηρή, γραμμική και πειθαρχημένη, που θαρρείς και ξέρει τι θέλεις πριν το κάνεις. Αντέχει κατεβάσματα και πιεσμένα ανεβάσματα με κορυφαία συγχρονιζέ που σου υπενθυμίζουν γιατί αυτό το αυτοκίνητο μπορεί να μπει όπως είναι σε μια track day σε οποιαδήποτε πίστα. Οποιαδήποτε; Ε, εντάξει αρκεί να μην έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές, καθώς το «τράβηγμα» σε ανωφέρεια είναι οριακό.

Μη χαλιέστε. Απλώς βρείτε στροφές, κλειστές. Εκεί το ΜΧ-5 δείχνει την παντοτινή του λάμψη. Διπλά ψαλίδια εμπρός, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο αλλά γρήγορο τιμόνι με διπλό πινιόν, 996 κιλά χάλυβα, αλουμινίου και υφάσματος, ζύγισμα τέλειο, χαμηλό κέντρο βάρους, άμεσος έλεγχος και πάλι από την αρχή εκείνη την ωραία στροφή που τη ζεις από τα 1,2 μέτρα από το έδαφος. Και από επιδόσεις; Η Mazda «ορκίζεται» για ένα 0-100 km/h σε 8,3 sec και τελική στα 204 km/h, αλλά αλήθεια τώρα, who cares;

Και τώρα, Golf

Μαθαίνουμε από τα αρχεία της VW ότι «σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση του Golf πρώτης γενιάς, το 1974, κάποιοι εργαζόμενοι της Volkswagen στο Wolfsburg, συμπεριλαμβανομένου του Anton Konrad, τότε επικεφαλής Τύπου της μάρκας, συνέταξαν ένα μυστικό σχέδιο για την ανάπτυξη μιας σπορ έκδοσης του Golf». Ναι, μερικές φορές οι πιο ωραίες ιδέες είναι και οι πιο αυθόρμητες. Κι έτσι, ένα ταπεινό Golf (μην ξεχνάμε, ο απόγονος του Σκαραβαίου) απέκτησε κινητήρα 110 ίππων με ψεκασμό (injection) και εγένετο το Grand Touring Injection που όλοι ξέρουμε σήμερα ως GTI.

Το αρχικό σχέδιο ήταν η κατασκευή 5.000 μονάδων Golf GTI Mk1 που εντέλει κατέληξαν στις 461.690 μονάδες. Τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, παρελήφθησαν στην Ελλάδα, εκτός από μια νέα παρτίδα εμβολίων για τον COVID-19 και μια παρτίδα από την εντελώς νέα, 8η –πλέον- γενιά του πολυθρύλητου μικρομεσαίου γερμανικού hothatch, κι εμείς οδηγούμε την έκδοση GTI 2.0 TSI 245PS DSG. Ναι, μπήκαν κι άλλα αρκτικόλεξα στην εξίσωση, όπως TSI, που αφορά στην υπερπλήρωση του κινητήρα EA 888 Evo4 των 1.984 cc, και DSG, για τη μετάδοση της κίνησης, των 245 ίππων και των 370 Nm στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Και ναι, η αυστηρή γραμμή της πρώτης γενιάς έχει μεταλαμπαδευτεί κι εδώ.

Στο σήμερα, επίσης –όπως πάντα-, το νέο Golf Mark VIII έρχεται με αδρές γραμμές, και προφανή όσα έχουν ουσία: μεγάλη εισαγωγή εμπρός, μεγάλους τροχούς, διπλές εξατμίσεις και διαχύτης.

Α! Και στο εσωτερικό η καρώ επένδυση, όπως πάντα για Golf GTI, αλλά όλα τα άλλα τόσο μα τόσο σημερινά! Ψηφιακός πίνακας οργάνων και μεγάλη οθόνη αφής (“Innovision Cockpit”, ονομάζει η VW την ενιαία μονάδα ψηφιακού πίνακα οργάνων και οθόνης πολυμέσων 10 ιντσών), φλύαρο στην όψη (αλλά ευτυχώς όχι στην αίσθηση), πλήρες συστημάτων και λειτουργιών τιμόνι και ελάχιστοι διακόπτες που φροντίζουν για τα βασικά, όπως είναι, λόγου χάριν, η σε πολλές βαθμίδες παραμετροποίηση απόδοσης κινητήρα, αίσθησης τιμονιού και λοιπόν συστημάτων μέσα από προγράμματα παραμετροποίησης. Μα λείπει, μας λείπει πολύ, όμως, ο επιλογέας του μηχανικού κιβωτίου, καθώς η drive-by-wire εποχή «κτύπησε» και το GTI με ένα λεβιεδάκι τόσο δα να επιτελεί (μαζί με τα απαραίτητα paddles στο τιμόνι) χρέη «βοηθού χάραξης ρυθμού».

Και είναι ο ρυθμός υψηλός! Αφού έχεις βολευτεί στο αρχοντικό κάθισμα, εκκινείς στο πρόγραμμα Sport και ξεχνάς ότι ΔΕΝ υπάρχει πια ούτε ως προαιρετικός ο θεσπέσιος αλά μπάλα του golf επιλογέας (κληροδότημα του σχεδιαστή του Golf Mk I, Herbert Schδfer, ο οποίος, ως φανατικός παίκτης του γκολφ προτίμησε αυτό το σχήμα για μπουτόν του μοχλού ταχυτήτων του GTI).

Πειθαρχία

Δεν χρειάζεται πολλή ώρα ή πολλές στροφές πίσω από το τιμόνι με μεταβλητό βήμα για να καταλάβεις τι οδηγείς. Ένα τεχνολογικό απόσταγμα 45 και χρόνων με όσα έχει θεσπίσει η σύγχρονη τεχνολογία. Ανάρτηση με ψαλίδια εμπρός πίσω, πολύ αλουμίνιο, λίγες αναρτώμενες μάζες, σκληρότερα ελατήρια, αλλά και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό και ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και, και, και... Με άλλα λόγια, το νέο Golf GTI σού δίνει απλόχερα πολλά πράγματα (κράτημα, άνεση, πλούσια ισχύ και ροπή, και αστείρευτο τράβηγμα από χαμηλά μαζί με ένα 0-100 km/h σε μόλις 6,3 sec), αλλά και μερικά οδηγικά… bugs που θα εντοπίσουν όσοι έχουν μόλις βγει από το MX-5.

Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, για παράδειγμα, ορίζει τον απόλυτο ρυθμό και όχι ο οδηγός. Και, βέβαια, με τόση φροντισμένη σχεδίαση και υλοποίηση και με αεροδυναμικό συντελεστή 0,275, μπορείς να υπολογίζεις το Golf GTI ως ένα Grand Tourer τσέπης και με Travel Assist, τον ψηφιακό μας προστάτη για ταχύτητες μέχρι 210 km/h από τα συνολικά 250 km/h που μπορεί να αγγίξει το αυτοκίνητο μέχρι να επέμβει ο ηλεκτρονικός κόφτης. Θα μπορούσαμε να ανεβοκατεβαίνουμε ολημερίς με τούτα τα δύο τόσο μα τόσο πλήρη αυτοκίνητα, το MX-5 και το Golf GTI. Πλήρη σε ιστορία, σε μηχανολογία, σε χαρακτήρα, σε επιδόσεις στην αίσθηση ότι μπορείς ακόμα να χαίρεσαι οδηγώντας. Κι όχι ό,τι κι ό,τι αλλά δύο από τα μοντέλα που σημάδεψαν την κατηγορία τους, επειδή υπήρχαν πίσω από αυτά άνθρωποι, μηχανικοί, σχεδιαστές που ήθελαν το κάτι παραπάνω. Πάντα τέτοια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ MAZDA MX-5 1.5 132PS 2021   TIMH €33.415   ΤΕΛΗ €99,4

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.496, Ατμοσφαιρικός, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 97(132)/7.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 152/4.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους πίσω τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 8,3 sec, τελική 204 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 5,9 L/100km, 142 g/km

MAZDA MX-5 1.5 132PS 2021

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑ ΑΣΘΕΝΙΚΟ ΜΟΤΕΡ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΧΩΡΟΙ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ VOLKSWAGEN Golf GTI 2021   TIMH €38.225   ΤΕΛΗ €143

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.984, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 180(245)/5.000-6.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 370/1.600-4.300

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 7 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 6,3 sec, τελική 250 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 7,4 L/100km, 168 g/km

VOLKSWAGEN Golf GTI 2021

ΥΠΕΡ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΔΥΝΑΜΗ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΙΧΝΔΙΑΡΙΚΟ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ