Η Mercedes-Benz EQC γίνεται... διάφανη


Μία ομάδα εκπαιδευόμενων της Mercedes-Benz ανέλαβε και έφερε εις πέρας ένα ενδιαφέρον project, να κατασκευάσει μία «διάφανη» EQC 400 4MATIC για επιδείξεις.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 13/10/2020

Καθώς αναφερόμαστε σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, υπάρχει πολύς κόσμος που θα ήθελε να δει και να αντιληφθεί τον τρόπο λειτουργίας του. Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας όταν αποφάσισαν να αναθέσουν ένα έργο σε μία ομάδα 40 περίπου εκπαιδευομένων, συνδυάζοντας τη μάθηση στην πράξη με την αξιοποίηση του τελικού αποτελέσματος.

Αφήνοντας την αριστερή πλευρά της EQC 400 4MATIC ακέραια, οι εκπαιδευόμενοι θα έπρεπε να ανοίξουν οπές στη δεξιά πλευρά, καθώς και σε άλλα σημεία του πλαισίου, περνώντας ταινίες LED που θα υποδηλώνουν την πορεία του ρεύματος στα σπλάχνα του αυτοκινήτου. Μέσα σε διάστημα ενός περίπου χρόνου (συμπεριλαμβανομένων των όσων δυσκολιών αντιμετώπισαν, λόγω Κορωνοϊού) κατάφεραν να ολοκληρώσουν το όλο έργο, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες από το συσσωρευτή, το cockpit, τις αναρτήσεις, το σύστημα φόρτισης κ.α.

Ενδεικτικά, χρειάστηκαν 15 μέτρα λεντοταινία και περίπου 50 μέτρα καλωδιώσεων, για το όλο εγχείρημα. Οι τομές στο αυτοκίνητο έγιναν από τρεις εκπαιδευόμενους που χρησιμοποιώντας οκτώ τροχούς και χρειάστηκαν 36 ώρες για να τις ολοκληρώσουν. Η βαφή του αμαξώματος και το γυάλισμα, πήραν άλλες 50 ώρες.

Άλλοι εκπαιδευόμενοι, με τη σειρά τους, έκατσαν και έγραψαν περίπου 500 γραμμές κώδικα για τον έλεγχο του φωτισμού των ταινιών LED. Γενικότερα, υπήρξαν αρκετές εργασίες που απαίτησαν το χρόνο τους, με το αποτέλεσμα όμως να δίνει πολύτιμες γνώσεις και να αποζημιώνει τους εμπλεκόμενους.