Η μετοχή της Tesla είναι μία φούσκα, λένε οι αναλυτές


Το πρόσφατο ράλι των μετοχών της Tesla έφερε την κεφαλαιοποίησή της σε απίστευτα ύψη. Και μαζί δυνάμωσε και τις φωνές για το ότι η εταιρία του Elon Musk είναι υπερεκτιμημένη.

  • 26/12/2020

Οι τιμές των μετοχών της Tesla τους τελευταίους δώδεκα μήνες παρουσιάζουν μία εκρηκτική άνοδο, στοιχείο που προβληματίζει αρκετούς αναλυτές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι κάνουν λόγο για υπερβολική κατάσταση η οποία δεν έχει κάποια στέρεη οικονομική βάση.

Οι μετοχές της Tesla ανέβηκαν κατά 650% μέσα στο 2020 και οφείλονται σε δευτερεύοντες λόγους, όπως μία μικρή αύξηση της κερδοφορίας, το σπάσιμο των μετοχών αλλά και την εισαγωγή της στην λίστα S&P 500.

Την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή της διαπραγματευόταν στο απίστευτο νούμερο των 640 δολαρίων, κάτι που ανέβαζε την αξία της εταιρίας στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Νούμερο εξωπραγματικό που αντιστοιχεί στην αξία των 9 μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου όλων μαζί!

ΟΙ αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και η Tesla είναι μία καλή εταιρία, η μετοχή της δείχνει έντονα σημάδια υπερτίμησης. Και όταν χρειάζεται να γίνουν κάποιες παραδοχές που να δικαιολογούν αυτή την τιμή, αυτές οι παραδοχές θα πρέπει να γίνουν πολύ εξεζητημένες, έτσι ώστε να αποφύγει κανείς να μιλήσει για φούσκα.

Η έκρηξη της μετοχής δεν δικαιολογείται και από άλλους παράγοντες. Μπορεί η Tesla να έχει καταφέρει να πάρει ένα προβάδισμα -κάτι που αναγνωρίζουν και οι ανταγωνιστές της- όμως πλέον όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν πάρει το μήνυμα και δημιουργούν με γοργούς ρυθμούς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εταιρίες όπως η VW ή η Mercedes ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ  για την ταχεία εξέλιξη νέων μοντέλων, με αρκετή μάλιστα επιτυχία, όπως το ID. 3 το οποίο ήδη πηγαίνει αρκετά καλά στην Ευρώπη, κλέβοντας πωλήσεις από το Tesla Model 3 ακόμα από τους πρώτους μήνες της παραγωγής του.

Η είδηση επίσης ότι η Apple καλοβλέπει την είσοδο στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2024, όχι μόνο ανέβασε την μετοχή της Apple, ίσως προσθέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στην Tesla.

Πάντως όπως και να έχει, τα 640 δολάρια της μετοχής της Tesla είναι ένα νούμερο πέρα από κάθε λογική, η οποία όταν θα αρχίσει η διόρθωση προς τα κάτω είναι σίγουρο ότι θα φέρει πολλές ανακατατάξεις στην εταιρία και αρκετό "κλάμα" στους επενδυτές που ψώνισαν φέτος ακριβά.