Η Michelin έφτιαξε τα πρώτα ελαστικά χωρίς αέρα! (Video)


Η Michelin δείχνει για πρώτη φορά τα νέα αδιάβροχα ελαστικά της χωρίς αέρα και υπόσχεται να τα έχει έτοιμα για κυκλοφορία στους δρόμους μέχρι το 2024.

  • 27/9/2021

Γίνεται να υπάρχει ελαστικό χωρίς αέρα; Είναι αδύνατον θα απαντούσαμε με σιγουριά. Κι όμως, η Michelin  το έκανε.

Για πρώτη φορά, τα νέα αδιάβροχα ελαστικά χωρίς αέρα της Michelin, που ονομάστηκαν Uptis, υπόσχονται ότι είναι αδιάτρητα και πάτησαν την άσφαλτο στην πρώτη τους δημόσια δοκιμή. Είναι τοποθετημένα σε ένα ηλεκτρικό MINI στο Μόναχο και σύμφωνα με τους επιβάτες, δεν έχουν αισθανθεί καμμία διαφορά σε σύγκριση με τα συμβατικά ελαστικά.

Η Michelin  έχει βάλει στόχο να λανσάρει τα ελαστικά Uptis (αρκτικόλεξο για το Unique Puncture-proof Tire System) το 2024 και μέχρι το 2050 να χρησιμοποιεί μόνο βιώσιμα υλικά.

Αδιάβροχα, ανθεκτικά σε κραδασμούς, φιλικά προς το περιβάλλον, συνδεδεμένα και χωρίς να απαιτούν συντήρηση, αυτά τα επαναστατικά ελαστικά υπόσχονται να είναι το μέλλον των ελαστικών για την εποχή της βιώσιμης κινητικότητας.

Οι ζάντες που ντύνουν τους τροχούς θα είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ και αλουμίνιο και ένα υλικό υψηλής απόδοσης, την ρητίνη από ανθρακονήματα.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που προσφέρει η απουσία εσωτερικού σωλήνα αέρα είναι η αποδοτικότητα. Μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά, μεγαλύτερη ασφάλεια και αντοχή στα τρυπήματα και το κλατάρισμα, ενώ υπόσχονται και υψηλότερη απόδοση και αντοχή σε συνθήκες όπου κάνουν πολλά χιλιόμετρα, όπως συμβαίνει με τα εταιρικά αυτοκίνητα.

Η αλήθεια είναι ότι αν και ακούγεται σαν ένα είδος επιστημονικής φαντασίας, ήδη από το 2004 η Michelin ανέπτυξε τα πρώτα ελαστικά  χωρίς αέρα, το 2011 ακολούθησε η Brigdestone και αργότερα ακολούθησε το Polaris, μια βελτιωμένη έκδοση των ελαστικών της Michelin και η Continental με δύο ειδικά εξελιγμένα ελαστικά για ηλεκτρικά οχήματα και αυτόνομη οδήγηση.