BMW: H μυστική πρωτότυπη 7άρα από τα 90s που έφερε πρώτη τα τεράστια «νεφρά» (video)


Η τεραστίων διαστάσεων γρίλια που επιλέγουν εσχάτως οι Βαυαροί στα μοντέλα τους, έκανε ντεμπούτο αρκετά χρόνια πριν με ένα πρωτότυπο που δεν παρουσιάστηκε ποτέ επίσημα.

  • 14/5/2023

Τα τελευταία χρόνια οι παρουσιάσεις των νέων μοντέλων της BMW ανοίγουν κουβέντα ανάμεσα στους fans σχετικά με την τεραστίων διαστάσεων γρίλια νεφρών που επιλέγουν οι Βαυαροί. Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζονται θετικά και το αποτέλεσμα τους καλύπτει. Ωστόσο υπάρχει μια μερίδα κόσμου που δεν μπορεί να «χωνέψει» τη συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή και... στάζουν φαρμάκι με τις τοποθετήσεις τους στα social media.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες η ίδια η BMW αποφάσισε να συμμετέχει στο «παιχνίδι» παρουσιάζοντας στο περίπτερό της, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, τη μεγαλύτερη γρίλια νεφρών που κατασκευάστηκε ποτέ, τρολάροντας ουσιαστικά τους επικριτές της. Πέρυσι η BMW αποκάλυψε άθελα της  (ή μήπως όχι;) ότι η τεράστια γρίλια της μάσκας, που τόσο ντόρο έχει προκαλέσει, υπήρχε σαν ιδέα ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Αυτό συνέβη σε ένα από τα επεισόδια της σειράς "Inside BMW Group Classic", του δημοφιλούς καναλιού της βαυαρικής φίρμας στο YouTube, το οποίο είναι αφιερωμένο σε ένα αρκετά ενδιαφέρον «μυστικό» πρωτότυπο αυτοκίνητο από τη δεκαετία του '90.

Το πρωτότυπο ZBF-7er, που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ μέχρι τότε, ήταν μία σχεδιαστική μελέτη για το μέλλον της ναυαρχίδας της BMW, της Σειράς 7, με μια μεγάλη γρίλια νεφρών και ένα πολυτελές εσωτερικό που ήταν σίγουρα μπροστά από την εποχή του.

Στο βίντεο, ο βετεράνος σχεδιαστής της γερμανικής εταιρείας Joji Nagashima, γνωστός για τη δουλειά του σε μοντέλα όπως η Σειρά 3 E36 και η Z3 Roadster, παρουσιάζει το πρωτότυπο αυτοκίνητο ως μέλος της σχεδιαστικής ομάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι σχεδιαστές της BMW δημιούργησαν μελέτες για το μέλλον της οικογένειας των sedan της φίρμας, συμπεριλαμβανομένων των Σειρών 3, 5 και 7.

Η ZBF-7er, όπως ήταν το όνομα του πρωτοτύπου, είχε μεγαλύτερες διαστάσεις από την πανέμορφη E38 7άρα που ήταν τότε στην παραγωγή. Ο κάθετος σχεδιασμός της μάσκας και των νεφρών ήταν πολύ περίεργος και προχωρημένος για την εποχή. Η χαρακτηριστική μάσκα συνδυάζεται με ψηλό καπό, οριζόντιους προβολείς και χρωμιωμένες λωρίδες στον πλήρως ενσωματωμένο μπροστινό προφυλακτήρα.

Το προφίλ του αυτοκινήτου χαρακτηρίζει η γραμμή των παραθύρων που μοιάζει αρκετά με την Σειρά 7 E65 που ακολούθησε το 2001. Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι η ZBF-7er διαθέτει αναδυόμενες χειρολαβές και κάμερες αντί για πλαϊνούς καθρέφτες, δύο στοιχεία που βλέπουμε να ενσωματώνονται στα μοντέλα παραγωγής σήμερα, σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα.

Αν το εξωτερικό ήταν πολύ προχωρημένο για τη δεκαετία του '90, το εσωτερικό ήταν ακόμα πιο φουτουριστικό. Η οθόνη infotainment μπορεί να φαίνεται μικρή για τα σημερινά δεδομένα, αλλά το γεγονός ότι συνδέεται με τον αναλογικό πίνακα οργάνων σε ένα ενιαίο ταμπλό έρχεται από το μέλλον. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, που είναι τώρα μία τάση σχεδιασμού στην αυτοκινητοβιομηχανία, είναι οι ενιαίοι αεραγωγοί στο κέντρο του ταμπλό.

Όλα τα κουμπιά είναι τοποθετημένα στο κεντρικό υποβραχιόνιο, στο τιμόνι ή στο πάνω μέρος του ταμπλό, δημιουργώντας έξτρα αποθηκευτικό χώρο στην κεντρική κονσόλα. Το ξύλο και το μέταλλο συνδυάζονται με ανοιχτόχρωμη ταπετσαρία για τα καθίσματα και πιο σκούρο ξύλο για το κάτω μέρος της καμπίνας.

Όπως συμβαίνει με κάθε λιμουζίνα, οι πίσω επιβάτες δεν πέρασαν απαρατήρητοι. Έχουν ενσωματωμένους φορητούς υπολογιστές στην πλάτη του καθίσματος, ανοιγόμενο τραπεζάκι και μια ομάδα κουμπιών που μοιάζει με προκάτοχο του iDrive της BMW που έκανε ντεμπούτο πολύ αργότερα σε όλα τα μοντέλα παραγωγής της.

Ο Nagashima είπε ότι, τη δεκαετία του '90, το πρωτότυπο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και όλοι στη BMW το λάτρεψαν. Παρόλο που πολλά στοιχεία από την ZBF-7er βγήκαν σε μεταγενέστερα μοντέλα παραγωγής, το βίντεο δεν μας εξηγεί γιατί τότε δεν παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό ως πρωτότυπο μοντέλο και τι ακολούθησε μετά το τέλος της ανάπτυξής του.