Η νεοσύστατη Aiways έρχεται στην Ευρώπη


Με μόλις λίγα χρόνια ιστορίας η κινέζικη Aiways θέλει να έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά με το U5, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα διαθέσει στην Ευρώπη.

  • 26/7/2021

Η Aiways είναι μία νέα μάρκα από την Κίνα και είναι αποφασισμένη να κερδίσει το έδαφος στην ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το νέο Aiways U5 είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Η κινέζικη μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με έδρα τη Σανγκάη, δεν φτάνει ακόμα ούτε μισή δεκαετία ιστορίας και το πρώτο μοντέλο της υπόσχεται ότι είναι άρτια κατασκευασμένο για να σταδιοδρομήσει στην ιδιαίτερα απαιτητική ευρωπαϊκή αγορά.

Η Aiways θέλει να προσελκύσει αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τη Hyundai και την KIA με βασικό της όπλο τι άλλο από την πραγματικά ανταγωνιστική και ενδιαφέρουσα τιμή.

Το νέο U5θα είναι διαθέσιμο αρχικά στη Γερμανία με τιμή εκκίνησης τα 37.990 ευρώ. Μια τιμή που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται υψηλή, αλλά μιλάμε για ένα εντελώς ηλεκτρικό όχημα φορτωμένο με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά στοιχεία εξοπλισμού.

Ξεκινώντας κάτω από τις38.000 ευρώ, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Aiways θα είναι φθηνότερο από τα KIA EV6 (44.990 ευρώ στη Γερμανία) και το Hyundai IONIQ 5 (41.900 €). Ωστόσο, το νέο U5 πρέπει να λάβει υπόψη του και τις άλλες ευρωπαϊκές εναλλακτικές και πολύ ποιοτικές λύσεις που είναι φθηνότερες. Ο λόγος για τα Volkswagen ID.4 και Skoda Enyaq iV.

Η Aiways επισημαίνει ότι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του U5 που του επιτρέπει να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα ηλεκτρικά οχήματα είναι ο τεχνολογικός εξοπλισμός του. Και ειδικά τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και το σύστημα ψυχαγωγίας. Μεταξύ άλλων τεχνολογιών, περιλαμβάνει προσαρμοζόμενο cruise control, ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, σύστημα παρακολούθησης τυφλού σημείου, σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση κοντινών αυτοκινήτων, ποδηλατών και πεζών και προειδοποίηση πίσω κυκλοφορίας.

Η αυτονομία του νέου Aiways U5

Στα σωθικά του U5 υπάρχει μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 63 kWh που παρέχεται από την CATL, η οποία τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα ισχύος 150 kW (204 ίπποι) με μέγιστη ροπή 310 Nm. Η ισχύς στέλνεται στον εμπρός άξονα και το U5 eίναι ικανό να επιταχύνει από 0 έως 100 χλμ/ώρα σε 7,5 δευτερόλεπτα και να φτάσει σε τελική ταχύτητα 170 χλμ/ώρα. Η Aiways ανακοινώνει, σύμφωνα με τον κύκλο WLTP, μέγιστη αυτονομία 410 χιλιομέτρων. Χρησιμοποιώντας ένα σημείο γρήγορης φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί από 20 έως 80% σε 35 λεπτά.