H NHTSA ζητά στοιχεία από την Tesla για το Autopilot


O Οργανισμός «National Highway Traffic Safety Administration» («NHTSA») έδωσε διορία στην Tesla ως τις 22 Οκτωβρίου για να παρέχει η τελευταία πλήρη στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος αυτόνομης οδήγησης «Autopilot».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 3/9/2021

Τα στελέχη του Οργανισμού Εθνικής Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων («NHTSA») του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ αποφάσισαν να ερευνήσουν διεξοδικότερα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί με μοντέλα της Tesla και τα οποία οφείλονται στη χρήση του συστήματος «Autopilot» το οποίο διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη στην αυτοκινητοβιομηχανία, ζητούν να τους παρέχει πλήρη στοιχεία του συστήματος και όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του ως τις 22 Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι άνθρωποι του Οργανισμού ζητούν πολλές λεπτομέρειες, όπως τη μέγιστη γωνία περιστροφής τού τιμονιού και τις ακραίες τιμές επιτάχυνσης στις οποίες το «Autopilot» μπορεί να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα. 

Επίσης, ζητούν από την Tesla να τους παρέχει πλήρη λίστα των περιπτώσεων που το σύστημα απενεργοποιείται μόνο του, τον τρόπο που λειτουργεί διαδραστικά με τον οδηγό, καθώς και πότε αυτός μπορεί να το παρακάμψει.

Τα μέλη του αμερικανικού Οργανισμού πρόκειται να επικεντρωθούν στη διερεύνηση 12 περιπτώσεων ατυχημάτων στα οποία οχήματα της Tesla συγκρούστηκαν με αυτοκίνητα τα οποία ήταν ήδη σταματημένα εμπρός αυτών, χωρίς να τα αναγνωρίσει το «Autopilot» και να επιβραδύνει και να ακινητοποιήσει το όχημα.

Εάν τα στελέχη του «NHTSA» διαπιστώσουν ότι ευθύνεται το σύστημα για τα ατυχήματα, εξαιτίας δυσλειτουργίας ή λόγω του ότι δεν είχε προβλεφθεί αυτή η περίπτωση ενδεχόμενης σύγκρουσης, τότε θα το χαρακτηρίσουν ανασφαλές. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα να ζητήσουν από την εταιρεία να ανακαλέσει όλα τα οχήματά της που έχουν κατασκευαστεί από το 2014 έως και εφέτος, τα οποία είναι περίπου 765.000, για να διορθώσει το πρόβλημα.

Εκπρόσωπος της Tesla δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί πλήρως και ότι δεν ανησυχεί από την επικείμενη έρευνα. Μάλιστα, ο κ. Elon Musk, ο ιδρυτής της, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα θα είναι διαθέσιμη μια αναβάθμιση του συστήματος η οποία ονομάζεται «Full Self-Driving beta», την οποία μπορούν να εγκαταστήσουν οι ιδιοκτήτες των μοντέλων της εταιρείας, πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

Ενημερωτικά, στις ΗΠΑ η Τesla χρεώνει τη δυνατότητα αναβάθμισης των συστημάτων των μοντέλων με το ποσό των 10.000 δολαρίων για εφάπαξ καταβολή των χρημάτων ή μηναία δόση 199 δολαρίων.