Η πιο γρήγορη Mercedes-AMG S-Class των 802 PS αποκτά έκδοση και τιμή που... ζαλίζει (photos)


Για όσους δεν αρκούνται στην «σπανιότητα» της AMG έκδοσης της S 63 E Performance, η γερμανική φίρμα διαθέτει και «αποκλειστικό» μοντέλο Edition 1 σε περιορισμένα αντίγραφα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 6/4/2023

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η Mercedes παρουσίασε την «πιο γρήγορη S-Class που έχει κατασκευαστεί ποτέ», την Mercedes-AMG S 63 E Performance. Τώρα ήρθε η ώρα για να ανοίξουν οι παραγγελίες της, για όσους ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν.

Αρχικά είναι διαθέσιμη στη Γερμανία, αλλά αυτό είναι το μικρότερο «εμπόδιο» για κάποιον που θέλει να καθίσει στο τιμόνι ενός πολυτελούς sedan που αποδίδει 802 PS και 1.430 Nm, από το plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο. Το μεγαλύτερο είναι η τιμή της. Στη Γερμανία, με τον ΦΠΑ του 19%, κοστίζει 208.392,80 ευρώ.

Τι αγοράζει κανείς με αυτά τα χρήματα; Αν είναι γρήγορος, θα πάρει την περιορισμένη σε χρονική διάρκεια παραγωγής, ειδική έκδοση Edition 1, που ξεκίνησε να παράγεται στο Sindelfingen της Νότιας Γερμανίας, ώστε οι παραδόσεις να είναι έτοιμες από τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Τι παραπάνω έχει η συγκεκριμένη έκδοση σε σχέση με όσες παραχθούν αργότερα; Αρκετά «αποκλειστικά» στοιχεία, όπως το ειδικό γκρι χρώμα MANUFAKTUR, σφυρήλατες ζάντες AMG 21 ιντσών (και όχι 20), καλύμματα καθισμάτων με επένδυση από δέρμα nappa AMG με κόκκινες ραφές, αλλά και το AMG Exterior Night Package. Με αυτό, η επένδυση της εμπρός και πλαϊνής ποδιάς, τα καπάκια των καθρεπτών και οι επενδύσεις στα παράθυρα διατίθενται σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα ή σε σκούρο χρωμίου.

Επιπλέον, υπάρχουν διακοσμητικές επενδύσεις στην πίσω ποδιά, μαύρες χρωμιωμένες διπλές απολήξεις εξάτμισης AMG και θερμομονωτικά σκούρα φιμέ τζάμια. Για όσους δεν αρκούνται σε αυτά, ας προσθέσουν τις δαγκάνες φρένων με κόκκινο φινίρισμα και την ασημί χρωμιωμένη τάπα πλήρωσης καυσίμου με το λογότυπο AMG.

Ο μοναδικός χαρακτήρας συνεχίζεται και στο εσωτερικό, με το πακέτο AMG Exclusive να περιλαμβάνει καθίσματα AMG σε μαύρο δέρμα nappa με κόκκινες ραφές, δερμάτινο τιμόνι με τα ίδια χαρακτηριστικά, διακοσμητικά στοιχεία σε αυτή τη διχρωμία, πάνελ θυρών και πατάκια με ανάλογη σχεδίαση και το αποκλειστικό λογότυπο Edition 1, χαραγμένο στην κεντρική κονσόλα.

Και επειδή ένα τέτοιο όχημα χρειάζεται προστασία, οι ιδιοκτήτες του λαμβάνουν ένα εξατομικευμένο κάλυμμα αυτοκινήτου AMG εσωτερικού χώρου, με προσαρμοσμένο μοτίβο «Edition 1», για να προστατεύει την «καυτή» έκδοση από τη σκόνη και τις γρατσουνιές σε ένα γκαράζ.

Κατά τα λοιπά, διατηρεί όλα τα στοιχεία της «κανονικής» Mercedes-AMG S 63 E Performance που ξέρουμε, τις προδιαγραφές της οποίας μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι το plug-in hybrid υβριδικό κινητήριο σύνολο αποτελείται από τον V8 biturbo κινητήρα 4,0 L, που αποδίδει 612 PS και 900 Nm και ενισχύεται από τον ηλεκτροκινητήρα, που είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα, απόδοσης 190 PS και 320 Nm. Έτσι προκύπτει η συνδυαστική ισχύς των 802 PS και 1.430 Nm, που μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω του 9τάχυτου αυτόματου κιβώτιου ταχυτήτων AMG Speedshift MCT 9G.

Εκτός από τετρακίνηση, υπάρχει ενεργητική τετραδιεύθυνση, αερανάρτηση εμπρός και πίσω με σύστημα εξισορρόπησης και μείωσης κλίσεων και αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 33 km, από την μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 13,1 kW.

Τα 0-100 km/h έρχονται σε 3,3 sec. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 290 km/h με ένα προαιρετικό πακέτο της AMG που μπορεί να παραγγείλει ο πελάτης.