Mercedes-AMG C 63 S E Performance: Mε 680 PS και... πλαγιολίσθηση στην πίστα! (video-photos)


Παρουσιάστηκε η υβριδική ναυαρχίδα επιδόσεων της γκάμας C-Class, που… αλλάζει τα δεδομένα με τεχνολογίες προερχόμενες από την Formula 1!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 21/9/2022

Έναρξη μιας νέας εποχής για τα πολυτελή αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, με τεχνολογία που προέρχεται από την Formula 1. Αυτή είναι η νέα Mercedes-AMG C 63 S E Performance, η οποία παρουσιάστηκε online παγκοσμίως την Τετάρτη (21/9) τόσο σε sedan έκδοση, όσο και σε estate, με τον George Russell σε ρόλο-έκπληξη, οδηγώντας την... με το πλάι σε πίστα!

Η νέα, υβριδική, C 63 S E Performance αλλάζει τα δεδομένα στην 55χρονη ιστορία της AMG. Με τεχνογνωσία από τη Formula 1, φέρνει στο δρόμο υβριδικές τεχνολογίες αιχμής από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και το κάνει αυτό χαράσσοντας δρόμο που πηγαίνει κόντρα στην… παράδοση, προσαρμοζόμενη στις «ανάγκες» της εποχής.

Σε αντίθεση με την Ferrari, που διατήρησε τον «θρυλικό» ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα της στην Purosangue, η γερμανική εταιρία «εγκαταλείπει» τον V8 twin-turbo κινητήρα 4 λίτρων που «φορούσε» ο προκάτοχος της C 63 S και εξοπλίζει το νέο μοντέλο με υβριδικό σύνολο. Ο 4κύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος 2λιτρος κινητήρας Μ139 από τα μοντέλα AMG Α 45, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να «συνοδεύεται» από τον ηλεκτροκινητήραμε ενσωματωμένο κιβώτιο δύο ταχυτήτων, που είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα για καλύτερη οδική συμπεριφορά.

Ο θερμικός κινητήρας αποδίδει 476 PS - με την Mercedes να υπερηφανεύεται ότι είναι ο ισχυρότερος 4κύλινδρος στον κόσμο με απόδοση 238 PS ανά λίτρο - ενώ ο ηλεκτροκινητήρας 204 PS, για να φτάσουμε στο συνδυασμένο σύνολο των 680 PS, με 1.020 Nm ροπής.

Τιμές εντυπωσιακές, παρά την «απόρριψη» 4 κυλίνδρων - ασφαλώς εξαιτίας της ύπαρξης του ηλεκτροκινητήρα - και σαφώς πολύ μεγαλύτερες από τα 510 PS του προκατόχου της.

Με αυτά τα δεδομένα, η επιτάχυνση 0-100 km/h έρχεται σε μόλις 3,4 sec. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, που μπορεί να γίνουν 280 km/h (270 km/h για την Estate) με συγκεκριμένο driving mode, από τα 8 που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός!

Η μπαταρία υψηλής απόδοσης κατασκευάζεται από την AMG, όπως και ο ηλεκτροκινητήρας. Προσφέρει χωρητικότητα 6,1 kWh, και χαρίζει στον ηλεκτροκινητήρα συνεχή ισχύ 70 kW και μέγιστη ισχύ 150 kW για δέκα δευτερόλεπτα. Η ηλεκτρική αυτονομία των 13 km επιτρέπει μια πρακτική ακτίνα λειτουργίας, για παράδειγμα για αθόρυβη και χωρίς εκπομπές οδήγηση από μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα της πόλης ή στον αυτοκινητόδρομο.

Η νέα γενιά της C 63 S E Performance θα έχει ενεργητική τετραδιεύθυνση και κίνηση και στους 4 τροχούς (4ΜATIC), η οποία θα μεταφέρεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 9 σχέσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το turbo είναι ηλεκτρικό, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υπάρχει, πλέον, η «κλασική» αρχική υστέρηση στην απόκρισή του.

Όσο για το αμάξωμα, η αλήθεια είναι ότι αρκετά στοιχεία είχαν γίνει γνωστά πριν από περίπου 3 μήνες, όταν η AMG παρουσίασε ένα ελαφρώς καμουφλαρισμένο πρωτότυπο στο φεστιβάλ του Goodwood. Σε σύγκριση με τη λιγότερο ισχυρή Mercedes-AMG C43 4Matic, η C 63 διαθέτει ελαφρώς πιο σπορ εισαγωγές αέρα στον εμπρός προφυλακτήρα, πιο εμφανή πίσω αεροτομή και φαρδύτερους θόλους.

Οι ασορτί πλαϊνές ποδιές, η πίσω ποδιά με μεγάλο διαχύτη καθώς και οι δύο τραπεζοειδείς, εξωτερικές απολήξεις διπλής εξάτμισης ολοκληρώνουν τη σχεδίαση.  

Η C 63 S E Performance είναι μακρύτερη από τα υπόλοιπα μοντέλα C-Class κατά 83 mm, ενώ για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής Mercedes-AMG, ένα στρογγυλό σήμα με μαύρο έμβλημα της AMG αντικαθιστά το αστέρι της Mercedes με δάφνινο στεφάνι στο καπό! Τέλος, θα «πατά» σε τροχούς με ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών, ενώ προαιρετικά θα διατίθεται και με 20άρες ζάντες.

Στο εσωτερικό, τα σπορ καθίσματα AMG με ειδική διάταξη ταπετσαρίας και διακριτικό σχέδιο ραφής προσθέτουν στην εκλεπτυσμένη εντύπωση. Τα αποκλειστικά χρώματα και οι διάφορες δερμάτινες επενδύσεις με ανάγλυφο έμβλημα AMG στα μπροστινά προσκέφαλα δίνουν έμφαση είτε στη σπορ είτε στην πολυτελή πλευρά της C 63 S.

Το στάνταρ τιμόνι AMG Performance με τη χαρακτηριστική σχεδίαση διαθέτει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για τον οδηγό, ο οποίος μπορεί να επιλέξει 8 driving modes!

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MBUX περιλαμβάνει διάφορες οθόνες και λειτουργίες ειδικά για AMG και υβριδικά. Αυτές περιλαμβάνουν ειδικές οθόνες στο ταμπλό οργάνων, στην κεντρική οθόνη πολυμέσων με κατακόρυφο προσανατολισμό στην κεντρική κονσόλα και στην προαιρετική head-up display.

Η ναυαρχίδα επιδόσεων της γκάμας C-Class θα είναι διαθέσιμη τόσο σε sedan όσο και σε estate για να ανταγωνιστεί την οικογενειακή BMW M3 Sedan/Touring και το Audi RS4 Avant.