Η Πολωνία προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απαγόρευσης των ΜΕΚ


Άλλο ένα «επεισόδιο» στο σίριαλ της υποχρέωσης μηδενικών εκπομπών ρύπων από το 2035 προστίθεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 13/6/2023

Όποιος νομίζει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση πώλησης καινούριων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 είναι μια «τελειωμένη» υπόθεση, λογαριάζει χωρίς την Πολωνία.

«Δε συμφωνούμε. Όχι μόνο με το συγκεκριμένο μέτρο αλλά και με άλλα μέτρα που προβλέπονται στο πακέτο ‘Fit for 55’. Για το λόγο αυτό θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», τόνισε η Anna Moskwa, αρμόδια υπουργός για το κλίμα στην Πολωνία, μιλώντας στο Radio Zet.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, εξέφρασε την ελπίδα της ότι «και άλλες χώρες θα συνταχθούν μαζί μας. Η σχετική αίτηση θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε σταθερά στην πρόταση και καταψήφισε τους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε κατάλληλη ανάλυση των επιπτώσεων στην αγορά αλλά και στην κοινωνία.

Αρχικά, στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων είχε βρεθεί η Γερμανία, όπως και η Ιταλία, ωστόσο η δέσμευση, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εξαίρεση από την απαγόρευση των οχημάτων που θα χρησιμοποιούν e-fuels, έκαμψε τις αντιδράσεις της.

Όπως αποδεικνύεται οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και μέχρι να καθοριστεί, από πλευράς της ΕΕ, το νομικό πλαίσιο για την εξαίρεση των οχημάτων με e-fuels, δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες αντιδράσεις.

Πηγή: Reuters