Η Μελόνι ετοιμάζει «πόλεμο» με την Ε.Ε. για την απαγόρευση των ΜΕΚ


H πρωθυπουργός της Ιταλίας θεωρεί πως αυτή η απόφαση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη βιομηχανία της χώρας και δήλωσε έτοιμη να συγκρουστεί με τους Ευρωπαίους.

  • 31/12/2022

Μπορεί πριν από μερικές εβδομάδες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι να... έστρωνε κόκκινο χαλί στον Elon Musk προκειμένου να φέρει στη χώρα του το νέο του Gigafactory, ωστόσο η επικεφαλής της κυβέρνησης Giorgia Meloni συνεχίζει να μη συμφωνεί με την απόφαση της EE για απαγόρευση των οχημάτων με ΜΕΚ από το 2035.

Αυτό έγινε απολύτως ξεκάθαρο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ιταλίδα πολιτικός για το κλείσιμο της χρονιάς τονίζοντας πως αυτή η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη βιομηχανία της χώρας. 

«Δεν πιστεύει ότι είναι λογική αυτή η απόφαση. Την θεωρώ καταστροφική για το παραγωγικό μας σύστημα. Νομίζω πως το ίδιο πιστεύει ολόκληρη η ιταλική κοινωνία και σκοπεύω να χρησιμοποιήσω αυτή τη σύγκλιση για να θέσω δυναμικά σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν».

Το θέμα ωστόσο δεν είναι το πόσο δυναμικά θα θέσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας το θέμα στους Ευρωπαίους, αλλά η απάντηση που θα πάρει. Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στον εξηλεκτρισμό των οχημάτων ενώ πρόσφατα είδαμε ότι ακόμα και χώρες της Μέσης Ανατολής, με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, έχουν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την «τροπολογία Ferrari» με την οποία ανοίγει ένα παραθυράκι ώστε οι κατασκευαστές πολυτελών οχημάτων και supercars να κερδίσουν χρόνο σε αυτή τη -κατά κοινή ομολογία βίαιη- μετάβαση.