Η Porsche έφτιαξε το «νέο Nurburgring» σε αμερικανικό έδαφος (photos)


Η Γερμανοί πήραν την απόφαση να κατασκευάσουν μία νέα πίστα στην Ατλάντα των ΗΠΑ, κάνοντας copy-paste στροφές από άλλες εμβληματικές πίστες.  

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 31/3/2023

Η Porsche συνδυάζει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στροφές των πιστών που έχουν γράψει τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενσωματώνοντάς τες σε μία πίστα δικής της δημιουργίας.

Στη 1η Απριλίου, η νέα πίστα πολλαπλών χρήσεων της Porsche θα ανοίξει τις πύλες της στο κέντρο εμπειρίας της εταιρείας (Porsche Experience Center) στην Ατλάντα, περιλαμβάνοντας τις αναδημιουργίες των διάσημων στροφών Corkscrew της Laguna Seca, Bus Stop της Daytona και Carousel του Nurburgring.

Η νέα πίστα είναι μέρος των εργασιών επέκτασης των κεντρικών εγκαταστάσεων της Porsche στη Β. Αμερική, η οποία αναμένεται να «κοστίσει» στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Το Experience Center της Porsche στην Ατλάντα ιδρύθηκε το 2015, κι έκτοτε έχει φιλοξενήσει σχεδόν 400.000 επισκέπτες, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Μέχρι τώρα, οι εγκαταστάσεις συμπεριλάμβαναν ένα εστιατόριο, κατάστημα σουβενίρ, αλλά κι έναν μικρό μουσειακό χώρο, στον οποίο μπορεί κανείς να βρει κλασικά μοντέλα της Porsche, να τα θαυμάσει και να μάθει περισσότερα για την ιστορία τους. Σε αυτή τη λίστα έρχεται τώρα να προστεθεί κι η νέα πίστα, την οποία έχει σχεδιάσει ο Hermann Tilke, γνωστός για τον σχεδιασμό αρκετών σύγχρονων πιστών της Formula 1.

Η «παιδική χαρά» των Γερμανών αποτελείται από 6 διαφορετικές περιοχές, ενώ στο σύνολό της έχει μήκος 4,67 km. Αποτελείται από μία πίστα «χειρισμού,» όπως την ονομάζει η Porsche, η οποία έχει μήκος 1,6 km και δοκιμάζει όχημα και οδηγό σε συνθήκες που θα συναντήσει σε έναν δημόσιο δρόμο, μία «περιοχή δυναμικών,» στην οποία ο οδηγός μπορεί να υποβάλει το αυτοκίνητό του σε δοκιμασίες αποφυγής ταράνδου και σλάλομ, ενώ έχει προστεθεί και ένα kick plate, το οποίο εξετάζει τις ικανότητες του οδηγού στο ολισθηρό οδόστρωμα.

Αντίστοιχη χρήση έχει και ο κύκλος βρεγμένου και χαμηλής πρόσφυσης οδοστρώματος, όπως και η πίστα χαμηλής πρόσφυσης, η οποία είναι στρωμένη με γυαλισμένο σκυρόδεμα, προσφέροντας μία ιδιαίτερα ολισθηρή επιφάνεια, δοκιμάζοντας τον οδηγό σε ακραίες συνθήκες υποστροφής.

Τέλος, με γνώμονα την Cayenne, η Porsche σχεδίασε μία Off-Road πίστα, η οποία αναδεικνύει και βάζει στο μικροσκόπιο τις ικανότητες του μοντέλου σε αντίστοιχες συνθήκες, όπως και την τεχνολογία ασφαλείας του.

Η πίστα έχει αρκετά μεγάλες υψομετρικές διαφορές, και κάνοντας έναν γύρο σε αυτήν, μπορεί κανείς να πει ότι έχει οδηγήσει ένα κομμάτι των πιο εμβληματικών πιστών του κόσμου. Η Porsche προσφέρει ποικίλες εμπειρίες στην πίστα, οι οποίες περιλαμβάνουν από «βόλτες» των 90 λεπτών, έως και πολύωρα sessions αγωνιστικού χαρακτήρα. Το κόστος ξεκινά από τα 450 δολάρια, και καταλήγει στα 2.300 δολάρια, αντίστοιχα. Η Porsche δέχεται ήδη κρατήσεις για όλες τις εμπειρίες, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ξεκινώντας από αύριο, 1 Απριλίου. Εκτός αυτού, θα γίνονται και γύροι-επιδείξεις στις οποίες ο συμμετέχων κάθεται στη θέση του συνοδηγού.