Η Porsche εξετάζει ως διάδοχο της 928 μία Panamera Coupe;


Ακόμα δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, όπως όμως φαίνεται, αρκετοί στο Γερμανικό στρατόπεδο καλοβλέπουν την ιδέα ενός σπορ coupe πάνω από την 911.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 29/8/2020

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι (καθώς οι παλαιοί είναι μάλλον απίθανο να μην θυμούνται…) η Porsche 928 παρουσιάστηκε το 1978, με στόχο να αντικαταστήσει την 911. Έφερε ένα ισχυρότερο, οκτακύλινδρο μηχανικό σύνολο, η λογική της όμως πλησίαζε περισσότερο αυτή ενός πολυτελούς Gran Turismo παρά ενός καθαρόαιμου σπορ μοντέλου. Όσο για την εμφάνιση, δεν ήταν άσχημη αλλά δεν μπόρεσε και ποτέ να ανταγωνιστεί το χαρακτηριστικό σουλούπι της 911.

Συνεχίζοντας λίγο με την ιστορία, η Γερμανική φίρμα άκουσε τις απαιτήσεις των καταναλωτών της -που μεταφράζονταν αντίστοιχα σε νούμερα- και δεν διέκοψε ποτέ την παραγωγή της 911. Διατήρησε όμως στη γκάμα της και την 928, μέχρι το 1995. Έκτοτε το νούμερο αυτό έσβησε, δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που ακόμα το αναπολούν. Κατά καιρούς ακούγονται φήμες, χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνονται στο τέλος.

Η κουβέντα, στην προκειμένη περίπτωση, ξεκίνησε από μία virtual συνέντευξη με τον Thomas Friemuth, υπεύθυνου παραγωγής της Panamera, που διοργανώθηκε στα πλαίσια παρουσίασης του facelift που υπέστη, πριν από λίγες ημέρες. Σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε, αυτός απάντησε «Δεν έχουμε αποφασίσει τελικά. Συζητάμε αυτό το θέμα για αρκετά χρόνια, όπως μπορείτε να φανταστείτε, καθώς και άλλοι ανταγωνιστές έχουν επίσης δίπορτα αυτοκίνητα. Αλλά δεν είμαστε τελικά έτοιμοι να αποφασίσουμε αν θα το κάνουμε αυτό ή όχι. Έχουμε ένα πολύ ωραίο δίθυρο αυτοκίνητο στο πρόγραμμά μας που ονομάζεται 911. [Αλλά] Αναζητούμε πάντα νέες ευκαιρίες για να αποκτήσουμε νέες αγορές και περισσότερους πελάτες. Θα μπορώ να μιλήσω για αυτό όταν έχουμε την απόφαση για αυτό - όχι ακόμα. Έχω πολλές ιδέες».

Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δούμε κάποια Panamera Coupe μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει σε τρία περίπου χρόνια από σήμερα, όταν λογικά η Porsche παρουσιάσει την επόμενη γενιά του αυτοκινήτου. Ας μην ξεχνάμε ότι το ρετρό πουλάει. Το 718 δεν επανεμφανίστηκε από τύχη στις Boxster και Cayman. Και σίγουρα κανένας δεν θα είχε πρόβλημα να ξαναδιαβάσει το 928, στα καπούλια μίας Panamera Coupe…