Η Porsche θα ανακαλέσει την Taycan λόγω απώλειας ισχύος εν κινήσει


Πώς ένα πρόβλημα με το λογισμικό της Taycan που φαίνεται να ενεργοποιεί το safe mode μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση της ηλεκτρικής Porsche.

  • 2/7/2021

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει σε δημοσίευμά του πως η Porsche εξετάζει το ζήτημα και ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ανάκληση των Taycan. Η έρευνα πάνω στο θέμα έγινε από τον αμερικάνικο οργανισμό για την ασφάλεια στους αυτοκινητόδρομους NHTSA, έπειτα από αναφορές από τον περασμένο Μάιο για ξαφνική απώλεια ισχύος χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση του οδηγού σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μεταξύ αυτών και στις Porsche Taycan.

Η έρευνα του NHTSA αναφέρει ότι «η Taycan μπορεί να χάσει την ισχύ εν κινήσει χωρίς καμία προειδοποίηση προς τον οδηγό». Ο οργανισμός δήλωσε ότι εξετάστηκαν 12.146 οχήματα, ενώ η Porsche ανέφερε πως δεν έχει πουλήσει έναν τέτοιο αριθμό Taycan στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Ωστόσο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας επιβεβαίωσε πως η εταιρία έχει λάβει υπόψη και ερευνά τα σχετικά περιστατικά. Επιπλέον, τόνισε: «οι Taycan είναι απολύτως ασφαλείς στην οδήγηση. Δεν γνωρίζουμε για κανένα ατύχημα που να αναφέρεται ότι συνδέεται με αυτό το ζήτημα».

Το σφάλμα του λογισμικού προκαλεί την ενεργοποίηση του safe mode με αποτέλεσμα την ξαφνική απώλεια ισχύος. Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά την διακοπή φόρτισης της μπαταρίας 12V, η οποία με την σειρά της αδυνατεί να τροφοδοτήσει τα βοηθητικά συστήματα του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του safe mode. Κάτι όχι τόσο απίθανο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία δεν έχουν κάποιο δυναμό για την φόρτιση της 12V μπαταρίας καθώς αυτή φορτίζεται μέσω ειδικού μετασχηματιστή από το βασικό ηλεκτρικό κύκλωμα.

Αν τελικά αποδειχτεί πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό, που θα οδηγήσει σε παγκόσμια ανάκληση της Taycan, η Porsche δεν είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο θέμα. Αντίστοιχο πρόβλημα με ξαφνική απώλεια ισχύος έχει σημειωθεί και στο Polestar 2, ενώ η Tesla πρόσφατα ανακάλεσε 285.000 οχήματα στην Κίνα για πρόβλημα στο cruise control, το οποίο σύμφωνα με την εταιρία θα λυθεί με μία over-the-air αναβάθμιση.