Η smart σταματά τις πωλήσεις της σε ΗΠΑ, Καναδά


Όπως ανακοινώθηκε, η smart θα σταματήσει τις πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων εκδόσεων των μοντέλων της στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εξαιτίας της μικρής ζήτησης γι’ αυτά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 1/5/2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μικρές πωλήσεις για τα ηλεκτροκίνητα fortwo και forfour είναι η αιτία που τα στελέχη της εταιρείας (και της Mercedes-Benz, φυσικά) αποφάσισαν να σταματήσουν τη διάθεση του μοντέλου στην αμερικανική και καναδική αγορά. Όπως ανακοινώθηκε, τον Μάρτιο πουλήθηκαν στις ΗΠΑ μόλις 90 μονάδες του διθέσιου οχήματος, αριθμός που ήταν κατά 18% μικρότερος από τον αντίστοιχο του Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αιτίες για τη χαμηλή ζήτηση είναι το μέγεθος του fortwo (ως γνωστόν, οι Αμερικανοί επιθυμούν μεγαλύτερα σε διαστάσεις οχήματα) και η συγκριτικά μικρότερη αυτονομία κίνησής του (περίπου 93 km) μέχρι την αναγκαστική φόρτισή του, σε σχέση με άλλα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίζουμε και το κόστος των μετατροπών που πρέπει να γίνονται στα οχήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ και Καναδά, για να πληρούν τις νόρμες που θέτουν οι εκεί φορείς Μεταφορών και οι κυβερνήσεις, σε σχέση με αυτά που διατίθενται στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι θα σταματήσουν οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων smart σε αυτές τις δύο αγορές, δεν σημαίνει ότι σταματά και η τεχνική υποστήριξη όσων έχουν ήδη αγοράσει κάποιο. Οι πελάτες της εταιρείας θα εξακολουθούν να έχουν το σέρβις που απαιτείται. Πάντως, τα fortwo EQ και forfour EQ θα εξακολουθήσουν να κατασκευάζονται και να διατίθενται σε άλλες αγορές. Θυμίζουμε, ότι πρόσφατα η Daimler AG υπέγραψε συμφωνία με τον Όμιλο Zhejiang Geely Holding για την εξέλιξη και κατασκευή της νέας «γενιάς» των ηλεκτροκίνητων μοντέλων στην Κίνα (οι πωλήσεις τους αναμένεται να αρχίσουν το 2022).

Ωστόσο, για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα στελέχη της Daimler AG σκοπεύουν να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων με τη Mercedes-Benz EQC, το καινούργιο, μεγάλων διαστάσεων, πολυτελές μοντέλο της γερμανικής εταιρείας. Αυτή πληροί ήδη τα αυστηρά πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος που έχει θεσπίσει τόσο η πολιτεία της Καλιφόρνιας όσο και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.