Η Stellantis επενδύει στη Σερβία


Από το 2024 ο Όμιλος Stellantis θα αρχίσει να κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην πρώην έδρα της Yugo Zastava στη Σερβία. Ποιό μοντέλο θα παράγεται στην εκεί μονάδα παραγωγής. 

  • 30/4/2022

Ο ΌμιλοςStellantis ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παράγει ένα νέο ηλεκτρικό όχημα στο Kragujevac της Σερβίας, μετά από επένδυση 190 εκατομμυρίων ευρώ (200 εκατομμύρια δολάρια) στο σερβικό εργοστάσιο. Η παραγωγή του νέου ηλεκτρικού μοντέλου που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί θα ξεκινήσει το 2024, ενώ είναι πιθανό να κατασκευάζεται ακόμα ένα άλλο ηλεκτρικό μοντέλο στην ίδια μονάδα παραγωγής αργότερα.

Όπως αναφέρει το AutomotiveNewsEurope, η εν λόγω επένδυση υπογράφηκε την Πέμπτη από τον CarlosTavares, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Stellantis, και τον AleksandarVucic, Πρόεδρο της Σερβίας. Το σερβικό κράτος κατέχει μερίδιο 33% στο εργοστάσιο του Kragujevac, που παλαιότερα ήταν η έδρα της YugoZastava. Σήμερα, στο σερβικό εργοστάσιο η Fiat παράγει το 500L.

Ο ΌμιλοςStellantis δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα τον βοηθήσει προς την εκπλήρωση των στόχων της στρατηγικής Dare Forward 2030 που αποσκοπεί ο Όμιλος να γίνει αποκλειστικά και μόνο κατασκευαστής EV στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Stellantis δεν αποκάλυψε πολλά για το επερχόμενο ηλεκτρικό μοντέλο που θα κατασκευάζει στην Σερβία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, CarlosTavares, αρκέστηκε να κάνει μόνο ένα σχόλιο σχετικά με την τεχνική βάση του λέγοντας: «Η νέα ηλεκτρική πλατφόρμα ταιριάζει απόλυτα με entry level μοντέλα στις κατηγορίες A, B και C, βελτιώνοντας τις αποτελεσματικές και καθαρές λύσεις αστικής μετακίνησης για τις μάρκες μας». Ο Carlos Tavares πιθανότατα αναφέρεται στην νέα ηλεκτρική αρχιτεκτονική STLASmall που θα χρησιμοποιηθεί από τις Citroen, Fiat, Lancia, Opel και Peugeot για μικρότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και SUV.

Η Fiat έχει μάλιστα επιβεβαιώσει ότι θα αποκαλύψει ένα νέο ηλεκτρικό σουπερμίνι και τρία νέα ηλεκτρικά crossover μεταξύ του 2023 και του 2027, όταν και θα μετασχηματιστεί σε μια πλήρως ηλεκτρική μάρκα. Οι πρώτες φήμες θέλουν το ένα από τα ηλεκτρικά μοντέλα της Stellantis που θα παραχθούν στη Σερβία να είναι η νέα γενιά του Fiat Panda, για την οποία μας έχει προϊδεάσει το πρωτότυποFiatCentoventi του 2019.