Η Tesla «ανοίγει» το GigaFactory του Βερολίνου σε 9.000 προσκεκλημένους


Η Tesla ζητά απαλλαγή από τους κανονισμούς ενάντια στον COVID-19 για τις μαζικές συγκεντρώσεις για το «Giga-Fest» στο εργοστάσιό της στο Βερολίνο.

  • 29/9/2021

Η αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχεδιάζει να φιλοξενήσει έως και 9.000 άτομα για να παρουσιάσει τα σχέδιά της για το εργοστάσιο στο οποίο επενδύθηκαν 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κατασκευάζονται τα Tesla που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Tesla ξεκίνησε την κατασκευή του εργοστασίου στην πόλη Grunheide τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά ακόμη περιμένει την τελική έγκριση των γερμανικών αρχών για τη λειτουργία του.

Η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στις 9 Οκτωβρίου δείξει στους ντόπιους τις εγκαταστάσεις του υπό κατασκευή εργοστασίου, στην οποία και θα παρευρίσκεται και ο Διευθύνων Σύμβουλος Elon Musk σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Musk φιλοδοξεί πώς τα πρώτα αυτοκίνητα μπορούν να βγούν από τις γραμμές παραγωγής του γερμανικού εργοστασίου τον Οκτώβριο.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν στο Reuters ότι η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση προκειμένου να δοθεί άδεια σε 9.000 άτομα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο χώρο της εκδήλωσης, πέρα ??από τους κανόνες πανδημίας που περιορίζουν τέτοιες συγκεντρώσεις στις 5.000.

«Τα διαθέσιμα έγγραφα υποδηλώνουν ότι η αίτηση θα εγκριθεί», ανέφερε ένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Για να διεκπεραιώσει αυτή την εκδήλωση, η Tesla θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι δεν θα προκαλέσει ζημιά στη γη ή δεν θα απελευθερώσει τοξικές ουσίες στα υπόγεια ύδατα, τα βασικά αίτια της πολύμηνης καθυστέρησης της λειτουργίας του Tesla GigaFactory.

Αναμένεται επίσης ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα πληροί αυτήν την απαίτηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Η επιλεγμένη τοποθεσία του εργοστασίου της Tesla συνορεύει με μια περιοχή προστασίας των υδάτων και οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να μολύνει και να εξαντλεί τις υπόγεια υδάτινα αποθέματα.

Ο Musk έχει δηλώσει πώς το εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί λιγότερο νερό από άλλα βιομηχανικά έργα στην περιοχή και ότι τα σχέδια της Tesla περιλαμβάνουν μέτρα όπως μια εγκατάσταση ανακύκλωσης νερού για να διασφαλιστεί ότι δεν θα αφαιρεθεί το πόσιμο νερό από τους ντόπιους.

Ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε για την δήλωση συμμετοχής στην εκδήλωση αναφέρει ότι η ημέρα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει μια ανεπίσημη περιοδεία στο εργοστάσιο, όπως και τη δυνατότητα να οδηγήσει κανείς ένα Model Y, το αυτοκίνητο που θα παραχθεί στο Giga Factory του Βερολίνου, όταν και θα δοθεί η άδεια λειτουργίας.