Η Tesla μιμείται την Apple: Με χρέωση το καλώδιο φόρτισης!


Η Tesla… μιμείται την Apple και καταργεί το καλώδιο φόρτισης από τον βασικό εξοπλισμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της. Το καλώδιο φόρτισης για τα μοντέλα της Tesla θα πωλείται πλέον χωριστά. Πόσο θα κοστίζει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/4/2022

Η Tesla αποφάσισε να αντιγράψει την αμφιλεγόμενη κατά πολλούς στρατηγική ενός τεχνολογικού κολοσσού όπως η Apple. Τα ηλεκτρικά μοντέλα της Tesla δεν θα περιλαμβάνουν πλέον καλώδια φόρτισης στο βασικό τους εξοπλισμό. Αυτό το απολύτως απαραίτητο αξεσουάρ θα πωλείται χωριστά με τιμές που στην καλύτερη των περιπτώσεων ξεπερνούν το φράγμα των 300 €.

Στην ουσία πρόκειται για ένα αξεσουάρ που κακά τα ψέματα δεν μπορεί να λείπει από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το καλώδιο επαναφόρτισης της μπαταρίας παραδοσιακά είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού όλων των ηλεκτρικών μοντέλων.

Το κιτ φόρτισης που περιλαμβάνεται  σε κάθε νέο Teslaεξελίχθηκε με τα χρόνια. Αρχικά, η Tesla περιλάμβανε ένα καλώδιο φόρτισης με βύσμα NEMA 14-50 (επίπεδο 2) και βύσμα για κανονική έξοδο (Επίπεδο 1). Αργότερα, αποφάσισε να καταργήσει το βύσμα NEMA 14-50 από το παρεχόμενο πακέτο και συμπεριέλαβε μόνο το βασικό NEMA 5-15, το οποίο προορίζεται για κανονική πρίζα και οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν το βύσμα επιπέδου 2 ξεχωριστά.

Η Tesla μια από τις πρωτοπόρες μάρκες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αποφάσισε όπως φαίνεται να μιμηθεί τη στρατηγική ενός τεχνολογικού κολοσσού όπως η Apple και να σταματήσει να συμπεριλαμβάνει τον καλωδιακό εξοπλισμό στην αγορά του αυτοκινήτου και να τον διαθέτει εξτρά. Ο λόγος για τον οποίο προέβη σε αυτή την απόφαση είναι, σύμφωνα με την καλιφορνέζικη εταιρεία, ότι η χρήση μεταξύ των οδηγών ήταν πολύ χαμηλή για να δικαιολογήσει την παροχή του καλωδίου φόρτισης με κάθε παράδοση νέου αυτοκινήτου. «Τα στατιστικά στοιχεία χρήσης ήταν πολύ χαμηλά, επομένως φαινόταν σαν σπατάλη.», είπε ο Elon Musk.

O Elon Musk δήλωσε μάλιστα μέσω του αγαπημένου του twitter ότι η Teslaθα ρίξει την τιμή του καλωδίου φόρτισης στα 200 δολάρια για να κάνει πιο προσιτή την αγορά του μετά από σχόλια και αντιδράσεις των χρηστών.

Μετά τη γνωστοποίηση των νέων πρακτικών της Tesla μάλιστα, φαίνεται ότι τα καλώδια φόρτισης είναι εκτός αποθέματος στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Tesla. Επομένως, οι πελάτες που θα αρχίσουν να λαμβάνουν το νέο τους Tesla χωρίς καλώδια φόρτισης, θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, εάν αυτά τα επίσημα αξεσουάρ δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Η κίνηση αυτή θυμίζει την απόφαση της Apple να σταματήσει να προμηθεύει καλώδια φόρτισης USB με τα νέα iPhone πριν από μερικά χρόνια, και η εταιρεία ανέφερε επίσης ως λόγο την φιλικότητα προς το περιβάλλον τότε.

Οι τιμές των καλωδίων της Tesla

Η Tesla προσφέρει τα καλώδια φόρτισης της από 340 € για το βασικό μοντέλο, το Gen 2 Universal MobileConnector. Αυτό έχει μήκος έξι μέτρα και επιτρέπει ισχύ φόρτισης 16Α/32Α. Ένα σκαλί παραπάνω είναι η υποδοχή κινητής φόρτισης με καλώδιο για να υποστηρίζει μέγιστη ταχύτητα φόρτισης 11 kW. Αυτός ο φορτιστής, με τιμή 590 €, είναι συμβατός με τριφασική φόρτιση μέσω πρίζας υψηλότερης ισχύος.

Μένει να δούμε εάν αυτή η απόφαση της Tesla ισχύει για όλες τις αγορές στις οποίες η μάρκα είναι επίσημα παρούσα ή αντίθετα, εάν προορίζεται μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.