Η Tesla το… παρακάνει με τις οθόνες! (Video)


Γιατί η Tesla μερικές φορές φαίνεται να ξεχνά πως φτιάχνει αυτοκίνητα και όχι κονσόλες video games και το παρακάνει με τις οθόνες αφής κάνοντας τα εύκολα δύσκολα στην εργονομία των μοντέλων της. Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα αναβάθμιση λογισμικού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 10/1/2022

Ο ElonMusk είναι αναμφίβολα ένας από τους πρωτοπόρους της εποχής μας. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό TIME και η ενασχόληση του με την βιομηχανία αυτοκινήτων και την ίδρυση της Tesla έρχεται σε ένα σημαντικό momentum για την νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.  

Η Tesla έχει γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο και ο ηγέτης στον τομέα της. Καθόλου τυχαία, καθώς όλα τα μοντέλα της σφύζουν από καινοτομία, απόδοση, τεχνολογία και φουτουριστικό σχεδιασμό. Όμως η καλώς εννοούμενη «εμμονή» του Elon Musk με την καινοτομία κάποιες φορές φαίνεται να το… παρακάνει.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός των μοντέλων της Tesla είναι ένα καλό παράδειγμα του παραπάνω ισχυρισμού και τα τετραγωνισμένα τιμόνια των Model S, Model 3 και Model Y είναι τα πρώτα που δέχθηκαν αυστηρή κριτική για την πρακτικότητά τους. Αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που κάνουν δύσκολη τη χρήση απλών και σημαντικών συστημάτων στα αυτοκίνητα της, όπως φαίνεται από την τελευταία αναβάθμιση του συστήματος πολυμέσων της καλιφορνέζικης μάρκας.

Όπως γνωρίζουμε, τα μοντέλα της Tesla ξεχωρίζουν για την απουσία φυσικών κουμπιών, εντάσσοντας όλες τις λειτουργίες στην τεράστια κάθετη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό. Το πρόβλημα όμως ήρθε με την τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού (v11) που έφερε νέες λειτουργίες όπως τις πρόσθετες κάμερες τυφλών σημείων, αλλά ταυτόχρονα έκρυψε βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου μέσα σε πολλά υπομενού της κεντρικής οθόνης.

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης και ιδιαίτερα με άσχημες καιρικές συνθήκες, λειτουργίες όπως η ενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων, του ξεθαμπώματος του παρμπρίζ ή της θέρμανσης της καμπίνας πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμες και να μην αποσπούν τον οδηγό. Αντίθετα, η Tesla αποφάσισε να τις κρύψει μέσα στην οθόνη, θεωρώντας τις όχι και τόσο σημαντικές.

Τουλάχιστον είναι δυνατό να επιλεχθούν κάποιες συντομεύσεις στην αρχική οθόνη αν και αυτό δεν αναπληρώνει την αμεσότητα των φυσικών διακοπτών. Ο ίδιος ο ElonMusk, μετά τη γκρίνια που ξέσπασε στα social media δήλωσε ότι «σύντομα έρχονται πολλές βελτιώσεις στο user interface», χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς. 

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την αναβάθμιση λογισμικού των μοντέλων της Tesla στο βίντεο που ακολουθεί: