Η Tesla χάνει πολλά χρήματα από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή


Ο Elon Musk συνηθίζει να βιάζεται όταν έχει να αποκαλύψει τις ιδέες και τα πλάνα του για τα νέα μοντέλα της εταιρίας του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/5/2019

Ωστόσο η απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής στοιχίζουν πολλά λεφτά στην Tesla. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και παρά την ισχυρή ζήτηση η εταιρία έχει απωλέσει περίπου 617 εκατομμύρια ευρώ. Ο Musk, ο μεγαλομέτοχος της Tesla, κατηγορεί την ίδια του την εταιρία για λάθη που έχουν γίνει στον ρυθμό της παραγωγής του Model 3 και στην καθυστέρηση της έναρξης της.

Από την άλλη υπάρχει η άποψη πως η Tesla δεν ήταν ποτέ έτοιμη να λανσάρει νωρίτερα το Model 3 και πως οι αναρτήσεις στο Twitter από τον Musk μόνο κακό έκαναν. H Tesla έχει σημειώσει κέρδος μόνο για τέσσερα τετράμηνα από το 2010 που λειτουργεί και συνολικά καμία χρονιά με κέρδος.

Πρόσφατα είχαμε γράψει και την πτώση πωλήσεων του Model 3 στην ευρωπαϊκή αγορά για το μήνα Απρίλιο κατρακυλώντας από τις 15.000 του προηγούμενου μήνα στις 3.700. Σύμφωνα με την Jato Dynamics τον Μάρτιο είχαν πωληθεί στην Ευρώπη 14.652 Model 3 ξεπερνώντας ακόμη και τις πωλήσεις των BMW 3 και Audi A4. Τα 5.315 Model 3 πωλήθηκαν στην Νορβηγία με μερίδιο αγοράς στο 29%.

Του χρόνου η Tesla θα ξεκινήσει να πουλά και την SUV εκδοχή του Model 3, το Model Y που θα μπορούσε να είναι πιο δημοφιλές από τα Model S και Model X, σύμφωνα με τον Musk. Πάντως, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή της Tesla και το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαδικαστικό αλλά και ρευστότητας. Πριν από μερικές μέρες ο Musk είχε προειδοποιήσει πως πρέπει να γίνουν σκληρές περικοπές αλλιώς λουκέτο σε 10 μήνες! Να και κάτι ρεαλιστικό από τον Elon.