Η Tesla χτίζει εργοστάσια πουλώντας διοξείδιο του άνθρακα


Σε μια πολύτιμη πηγή εσόδων εξελίσσονται τα δικαιώματα χρήσης ρύπων για την Tesla, χάρη στα οποία η αμερικανική φίρμα θα προσθέσει φέτος στα ταμεία της σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

  • 11/8/2020

Ένα ακόμα λόγο να χαμογελά έχει ο Elon Musk, καθώς πέρα από τη διαρκώς αυξανόμενη απήχηση της Tesla και των μοντέλων της, βλέπει τα έσοδα της καλιφορνέζικης φίρμας να ενισχύονται χάρη στην πώληση δικαιωμάτων χρήσης ρύπων.

Κατασκευάζοντας αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η Tesla έχει την πολυτέλεια να πουλά τα δικαιώματα χρήσης ρύπων σε εκείνους τους κατασκευαστές που αδυνατούν να εναρμονιστούν με τα ολοένα και αυστηρότερα όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, εξασφαλίζοντας ποσά τα οποία της επιτρέπουν να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Μία από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που κατάφυγαν στην Tesla ζητώντας με το αζημίωτο τη συνδρομή της ήταν και το FCA Group, το οποίο έως και το 2023 θα καταβάλλει το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να αποφύγει τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους κατασκευαστές ο στόλος των οποίων υπερβαίνει τον μέσο όρο των 95 διοξειδίου του άνθρακα γραμμαρίων/χιλιόμετρο.

Τα σχεδόν 2 δις δολάρια που θα λάβει η Tesla από το FCA Group αντιστοιχούν στο ποσό που θα δαπανήσει η αυτοκινητοβιομηχανία του Palo Alto για την κατασκευή του Gigafactory 4 στο Texas των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί την ευκολία και την ταχύτητα με την οποία μια φίρμα με τόσο βραχύ βίο αναπτύσσεται.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 τα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων χρήσης ρύπων ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι τα δικαιώματα χρήσης ρύπων είναι ανάλογα της παραγωγής οχημάτων, γεγονός που με τη σειρά του έρχεται να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η Tesla αγωνιούσε για την επανεκκίνηση της παραγωγής εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού αλλά και για την επιλογή της να προχωρήσει στην κατασκευή του Model Y, παρά την εμφανή αδυναμία να επιτύχει τα επιθυμητά στάνταρ ποιότητας.