Η Toyota αναπαλαίωσε το παλαιότερο αγωνιστικό της, το Sports 800 (Video)


Eίχε μόλις 45 άλογα από 800 κυβικά εκατοστά, αλλά χάρη στο μικρό βάρος και την πολύ καλή αεροδυναμική το Sports 800 έγινε το πρώτο αγωνιστικό μοντέλο της Toyota στην δεκαετία του 1960.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/4/2018

Η ιστορία της Toyota στην δεκαετία του 1960 είναι γεμάτη από τέτοιους μικρούς "μύθους" σε μια προσπάθεια τόσο της ίδιας της εταιρίας όσο και της Ιαπωνίας να ορθοποδήσουν από την καταστροφή που άφησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο λόγος για το λιλιπούτειο Sports 800 το οποίο ήταν το πρώτο σπορ μοντέλο παραγωγής της εταιρίας.

Ο μηχανικός που κρυβόταν πίσω του ήταν ο Tatsuo Hasegawa, ο ίδιος που ήταν υπεύθυνος για την πρώτη γενιά της Corolla, και το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του 800 είναι ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά αεροδυναμικό τούνελ για την σχεδίαση του αμαξώματος. Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι το αμάξωμα και το πλαίσιο είναι κατασκευασμένα από τμήματα χάλυβα και αλουμινίου, κάτι που διατήρησε το βάρος χαμηλά, στα 580 κιλά.

Το μικρό μοτέρ των 800 κ.εκ. απέδιδε μόλις 45 ίππους, και λόγω του μικρού βάρους και της καλής αεροδυναμικής, πρόσφερε ικανοποιητικές επιδόσεις στο αυτοκίνητο. Η Toyota το χρησιμοποίησε στον αγώνα των 500 χιλιομέτρων στην Suzuka το 1965 όπου χάρη και στην χαμηλή του κατανάλωση που του επέτρεψε να μην μπει στα πιτς για ανεφοδιασμό, κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα, κάνοντας μάλιστα το "1-2" εμπρός από πολύ δυνατότερα δίλιτρα μοντέλα της εποχής.

Το 1965 ξεκίνησε κανονικά η παραγωγή του, με τον κινητήρα να έχει πλέον διπλό καρμπιρατέρ, και την μέγιστη ταχύτητα να φθάνει τα 70 km/h (στους αγώνες ξεπερνούσε τα 160 km/h). Μεταξύ άλλων ήταν και το πρώτο αυτοκίνητο που είχε αφαιρούμενη σκληρή οροφή (πολύ πριν την Porsche 911 Targa), η οποία ήταν κατασκευασμένη από αλουμίνιο, και χωρούσε στο μικρό πορτ-μπαγκάζ. Μεταξύ του 1965 και του 1969 κατασκευάστηκαν 3.131 μονάδες, με ελάχιστα από αυτά να έχουν επιζήσει, κυρίως στην Ιαπωνία.

Το αυτοκίνητο που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι το υπ' αριθμόν "1007" πλαίσιο και βρέθηκε παρατημένο σε ένα γκαράζ. Η Toyota Gazoo Racing ανέλαβε την αναπαλαίωσή του, χρησιμοποιώντας όσο ήταν δυνατόν τα ορίτζιναλ υλικά από τοαυτοκίνητο της δεκαετίας του 1960, και μάλιστα το έβαψε στα χρώματα του Yaris WRC και των πρωτοτύπων της σειράς LMP1.