Η Toyota ξεπερνά την GM σε πωλήσεις - Η αντίδραση του Akio Toyoda


Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις πωλήσεις της ιαπωνικής εταιρείας, και αποκάλυψε την αντίδρασή του όταν πήρε στα χέρια του την οικονομική αναφορά του 2021.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA
  • 3/10/2022

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Toyota, το 2021, παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που προέκυψαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, ήταν εξαιρετικά κερδοφόρο, όχι μόνο σε σχέση με τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών της εταιρείας, αλλά και σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνιστή της, General Motors.

Ο Akio Toyoda, διευθυντής και πρόεδρος της Toyota, και εγγονός του ιδρυτή της, Kiichiro Toyoda, έδειξε πραγματικά ενθουσιασμένος με την οικονομική εξέλιξη της εταιρείας, όπως και με τη γενικότερη πορεία και τον αριθμό των πωλήσεων που κατέγραψε μέσα στο προηγούμενο έτος. Εξάλλου, ο 66χρονος Toyoda έχει δείξει πολλάκις τον ζήλο του για την οδήγηση και την αγωνιστική δράση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Toyoda βρέθηκε σε μία συνάντηση όπου παραβρέθηκαν πολλά μέλη του Τύπου, και αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία, τόσο για τις επιδόσεις της Toyota, αλλά και για το ποια ήταν η αντίδρασή του. Ο Ιάπωνας είπε ότι όταν έμαθε ότι η Toyota ξεπέρασε σε πωλήσεις την General Motors στην Αμερική, «έκανε έναν χαρούμενο χορό» στο γραφείο του, και δήλωσε ανακουφισμένος που κανείς δεν το είδε.

Πράγματι, η Toyota κατατρόπωσε την General Motors στην ίδια της τη βάση, καταγράφοντας 2.332.262 πωλήσεις για το έτος 2021, την ίδια στιγμή που η GM πούλησε 2.218.228 οχήματα την ίδια χρονιά. Η διαφορά μπορεί να μην είναι μεγάλη, όμως είναι αρκετή, για να πλασάρει την Toyotaμπροστά από την GM στην Αμερική, η οποία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αγορές παγκοσμίως.

Όσον αφορά τις πωλήσεις για το τρέχον έτος, η Toyota ξεπέρασε και πάλι την GM κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, όμως η GM αντεπιτέθηκε στο Q2.

Παρ' όλ' αυτά, ο αντιπρόεδρος του τμήματος επιχειρήσεων της Toyota στην ΑμερικήJack Hollis, δήλωσε ότι ο στόχος της εταιρείας δεν είναι να ξεπεράσει την GM«Ναι, ξεπεράσαμε την General Motors στις πωλήσεις. Αλλά για είμαστε ξεκάθαροι, δεν είναι αυτός ο στόχος μας, ούτε θεωρούμε ότι είναι βιώσιμος.»