Η Toyota περιορίζει την παραγωγή της για τον Ιούνιο


Η συνεχιζόμενη έλλειψη ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία ανάγκασε τα στελέχη της Toyota να αναθεωρήσουν τον στόχο παραγωγής παγκοσμίως για τον Ιούνιο μειώνοντάς τον κατά σχεδόν 100.000 μονάδες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ,.
  • 25/5/2022

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», τα στελέχη της Toyota έθεσαν ως στόχο παραγωγής για τον επόμενο μήνα τα περίπου 850.000 οχήματα, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο αριθμός αυτός είναι κατά περίπου 100.000 μονάδες μικρότερος από τον αρχικό και το γεγονός οφείλεται στην περαιτέρω μείωση των ημιαγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των μέτρων κατά της εκ νέου εξάπλωσης της Covid-19 τα οποία έλαβαν και άρχισαν να εφαρμόζουν ξανά οι αρχές της Σαγκάης πριν από περίπου δύο μήνες. 

Αυτή η εξέλιξη μείωσε ακόμα περισσότερο την παραγωγική διαδικασία στη συγκεκριμένη κινεζική πόλη, επιτείνοντας το πρόβλημα τσιπ και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στην Toyota, βλέποντας τις συνέπειες της έλλειψης, αποφάσισαν να θέσουν μέσο όρο μηνιαίας παραγωγής τις 850.000 μονάδες παγκοσμίως για όλο το καλοκαίρι (έως και το τέλος Αυγούστου) για να υπάρχει μια σταθερή παραγωγική διαδικασία. Ωστόσο, δεν ξεφεύγει από τον αρχικό στόχο που έχει θέσει για τη συνολική ετήσια παραγωγή της η οποία έχει προϊπολογιστεί στα περίπου 9.700.000 οχήματα για εφέτος.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας δήλωσε σχετικά: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραδίδουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα στους πελάτες μας στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Η έλλειψη ημιαγωγών, η εξάπλωση της Covid-19, όπως και άλλοι παράγοντες, μας δυσκολεύουν να προγραμματίζουμε σε βάθος. Εξαιτίας της έλλειψης που οφείλεται στο απαγορευτικό στη Σαγκάη, αποφασίσαμε να διακόψουμε την παραγωγή για λίγες ημέρες τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο».

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, εντός του επόμενου μήνα θα σταματήσει για λίγες ημέρες η παραγωγή αυτοκινήτων σε πέντε εργοστάσια της Toyota στην Ιαπωνία. Πέραν αυτού, στις αρχές του Μαΐου (τρέχοντος έτους) στελέχη της είχαν ανακοινώσει ότι αναμένουν μείωση κατά 20% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας για την οικονομική χρήση που διανύουμε, συγκριτικά με αυτή που έληξε τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της αύξησης στο κόστος των πρώτων υλών και της επιμελητείας.