Η Volkswagen αντικαθιστά τον επικεφαλής σχεδιασμού με τον εμπνευστή της Porsche Taycan


Οι τελευταίες «μεταγραφές» που έκανε ο Oliver Blume δείχνουν ότι η επιρροή των Porsche και Audi στις αποφάσεις του Ομίλου Vag αυξάνεται όλο και περισσότερο.  

  • 14/12/2022

Σε δύο σημαντικές αλλαγές υψηλόβαθμων στελεχών προχώρησε η Volkswagen τις οποίες γνωστοποίησε μέσα από επίσημη ανακοίνωση. Όπως φαίνεται αυτή η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την έλευση του νέου CEO Oliver Blume που πήρε τη θέση του Herbert Diess την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Ο νέος επικεφαλής σχεδιασμού της Volkswagen, Michael Mauer.
Ο νέος επικεφαλής σχεδιασμού της Volkswagen, Michael Mauer.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στον επικεφαλής σχεδιασμού του ομίλου, Klaus Zyciora. Από την 1η Ιανουαρίου τη θέση του θα αναλάβει ο Michael Mauer, ο οποίος θα διατηρήσει παράλληλα τα ηνία της σχεδίασης για την Porsche για την οποία εργάζεται από το 2004, έχοντας βάλει την υπογραφή του σε μια σειρά από εντυπωσιακά μοντέλα όπως τις 911, 918 Spyder, Macan και Taycan.

Ο 60χρονος Mauer είχε βρεθεί ξανά στην ίδια θέση της VW από το τέλος του 2015 έως και την άνοιξη του 2020 και αποτελούσε επιλογή του πρώην CEO των Γερμανών, Matthias Muller. Λίγο καιρό μετά την έλευση του Herbert Diess, ο Mauer αντικαταστάθηκε από τον Zyciora. Πλέον, ο Zyciora θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του εκτός της «οικογένειας» VW.

Μέσα από τις πρώτες δηλώσεις του Blume όταν ανέλαβε «αφεντικό» στον όμιλο έγινε ξεκάθαρο πως στόχος του είναι να προσφέρει πιο ποιοτικά και πιο όμορφα επιβατικά αυτοκίνητα. Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός της σειράς ID είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο για την «ογκώδη» εμφάνιση αλλά και για την εκτενή χρήση πλαστικών στο εσωτερικό.

Συνεπώς το βάρος που πέφτει στις πλάτες του Michael Mauer είναι μεγάλο αφού θα πρέπει άμεσα να παρουσιάσει μια διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση που θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις για τους Γερμανούς.

O CEO της Volkswagen, Oliver Blume.
O CEO της Volkswagen, Oliver Blume.

Την ίδια στιγμή η απομάκρυνση του Zyciora δεν ήταν ακριβώς έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στη VW. Υπάρχουν αναφορές που θέλουν τον Blume να ασκεί κριτική στο παρελθόν για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει η VW τα μοντέλα της, χωρίς να υπάρχει μια «κοινή γραμμή» σε όλη τη γκάμα.

Την παρούσα φάση τα μοντέλα που περιμένουμε είναι το facelift του ID.3 που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2023, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η ανάπτυξη των νέων Passat και Tiguan. Καθοδόν βρίσκεται και το ηλεκτρικό sedan ID.7 με την αποκάλυψή του να έρχεται λογικά μέσα στο επόμενο έτος.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η σχεδίαση ενός μοντέλου είναι ένα από τα πρώτα και βασικότερα βήματα στην ανάπτυξή του, ο Mauer δεν θα έχει τη δυνατότητα να δείξει μέρος της δουλειάς του στις παραπάνω προτάσεις, παρόλο που ο Brand Manager Thomas Schafer, έχει πει ότι αλλαγές θα δούμε σχεδόν άμεσα.  

Τέλος, όπως έγινε γνωστό μέσα από την ανακοίνωση της Volkswagen, από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει επικεφαλής του τμήματος Quality Management ο Michael Neumayer διατηρώντας παράλληλα τη θέση του Head of Quality στην Audi. Ο Neumayer θα πάρει τη θέση του του Frank Welsch ο οποίος συνταξιοδοτείται.

Οι δύο παραπάνω μετακινήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι με την έλευση του Blume η επιρροή των Porsche και Audi στις αποφάσεις του ομίλου VAG αυξάνεται και πλέον μένει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης.