Η Xpeng επεκτείνεται κι άλλο στην Ευρώπη


  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 13/2/2022

Η Xpeng άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά επί ευρωπαϊκού εδάφους στα τέλη του 2020 όταν συνεργάστηκε με έναν τοπικό αντιπρόσωπο στη Νορβηγία, ο οποίος ανέλαβε να διαθέτει τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της στη χώρα.

Πλέον, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να αναλάβει η ίδια τη διάθεση των μοντέλων της στη Γηραιά Ήπειρο, αναπτύσσοντας το δικό της δίκτυο. Στο σχέδιο που ανακοινώθηκε, προβλέπεται η επέκτασή της στο συγκεκριμένο σκανδιναβικό κράτος –με ιδιόκτητα καταστήματα πώλησης των μοντέλων της– αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχων σε Σουηδία και Ολλανδία.

Ήδη, πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε το πρώτο στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της πρώτης, και σκοπεύει να πράξει το ίδιο και στη δεύτερη, σύντομα. Η έναρξη της εμπορικής δραστηριότητάς της σε αυτές τις χώρες δεν είναι τυχαία, καθώς εκεί υπάρχει πιο «γόνιμο έδαφος» για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα. 

Στη Σουηδία, θα συνεργάζεται με την εγχώρια εταιρεία Billia τόσο για τις πωλήσεις όσο και για το σέρβις των μοντέλων της, ενώ στην Ολλανδία αυτό θα γίνεται μέσω του δικτύου Emil Frey. Εκεί, η επιχειρηματική δραστηριότητά της αναμένεται να αρχίσει εντός του Μαρτίου.

Η Xpeng παρουσίασε το πρώτο μοντέλο της, το crossover/SUV G3, το 2018 και έκτοτε έχει προσθέσει στην γκάμα της το G9 (ανήκει στην ίδια κατηγορία οχημάτων) και τα τετράθυρα P5 και P7. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφοροποίησή τους σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα των υπόλοιπων αυτοκινητοβιομηχανιών αφορά στο γεγονός ότι βασίζονται περισσότερο στις διαδικτυακές εφαρμογές που ενσωματώνουν. Εκτός αυτών, έχουν προηγμένο σύστημα ενημερωδιασκέδασης και τη δυνατότητα μερικής αυτόνομης οδήγησης.